NavMenu

Zbog razlika u ceni struje gubici EPS-a 30 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 16.04.2014. 14:21
Komentari
Podeli

(Foto: Goran Parezanović)

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio je velike razlike u količinama električne energije koju je "Elektroprivreda Srbije" uvezla i izvezla od 2010. do 2012. godine, kao i da je zbog velikih razlika u ceni uvezene i izvezene struje u tom periodu EPS ostvario manje prihode za oko 30 mil EUR.

Analizom dobijenih podataka od "Elektroprivrede Srbije", "Elektromreže Srbije" i Uprave carina, uočene su velike razlike u količinama električne energije koju je uvezao i izvezao EPS u periodu od 2010. do 2012, iako bi ovi podaci, shodno instrukciji Ministarstva finansija od 6. avgusta 2009. trebalo da budu istovetni, saopštio je danas taj savet.

Kako je precizirano, prema podacima EPS-a, uvoz struje je bio 35.245 megavat-časova ( MWh), izvoz 35.140 MWh, dok prema podacima EMS uvoz iznosi 527.584 MWh a izvoz 3.668.887 MWh. Podaci Uprave carina, pak govore da je uvoz bio 2.994.539 MWh, izvoz 3.887.804 MWh.

- Osim višestrukih neslaganja u količinama, Savet je uočio i velike razlike između cene uvezene i izvezene električne energije, pa je "Elektroprivreda Srbije" zbog razlika u ceni u periodu od 2010. do 2012. godine ostvarila manje prihode za oko 30 mil EUR. U istom periodu prema podacima Uprave carine drugi licencirani trgovci električnom energijom ostvarili su dobit - navedeno je u saopštenju.

Savet za borbu protiv korupcije u saopštenju objašnjava da je primio predstavku građana u kojoj se ukazuje na nezakonitosti u trgovini električnom energijom na tržištu Srbije, te da je radi analize prikupio podatke od svih relevantnih institucija.

Među tim institucijama su Agencija za energetiku, JP "Elektromreža Srbije", JP "Elektroprivreda Srbije", Uprava carine i Poreska uprava.

Prikupljeni podaci se odnose na regulativu i zakonski okvir na osnovu koga posluju navedene institucije u vezi trgovine električnom energijom, kao i na promet električnom energijom među licenciranim trgovcima na području Republike Srbije.

Promet je izražen u megavat satima i to: uvoz, izvoz, tranzit, kao i kupovina i prodaja električne energije na tržištu Republike Srbije, navedeno je u saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije.

Pored prometa električne energije, Uprava carine je Savetu dostavila podatke o vrednostima uvezenih i izvezenih količina električne energije izraženih u evrima, kao i iznos obračunatog PDV-a na uvoz električne energije izražen u dinarima u periodu 2010.-2012.godina.

Podatke od navedenih institucija Savet je dobio za sve licencirane trgovce, među kojima je i JP Elektroprivreda Srbije i o tome sačinio Izveštaj koji je prosledio Vladi Srbije 3. aprila, i drugim nadležnim institucijama, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.