Izvor: eKapija | Utorak, 15.04.2014.| 16:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kreće kontrola srpskih njiva pod sojom, uništavaće se GMO usev

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije obaviće detaljnu kontrolu useva soje, kao i kontrolu prilikom otkupa sa ciljem sprečavanja gajenja i prometa GMO soje. Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je poljoprivredne proizvođače da je Zakonom o GMO u Srbiji zabranjen ovakav vid proizvodnje i prometa.

Nadležna inspekcija utvrdila je konkretne programe obilaska reona i ukoliko se utvrde površine na kojima je GMO biljka soje, kompletni usevi biće uništeni a protiv vlasnika će biti pokrenute kaznene mere u skladu sa Zakonom o GMO, dok će njihova gazdinstva biti svrstana u pasivni status, koji podrazumeva gubljenje svih vrsta podsticaja.

Posebne mere biće preduzete i prilikom otkupa zrna soje gde će značajnu odgovornost za kontrolu zrna imati skladištari i otkupljivači, navodi Ministartsvo u saopštenju.

Fitosanitarana inspekcija Ministarstva poljoprivrede redovno kontroliše promet soje na teritoriji Srbije i upozorava poljoprivrednike da kupuju isključivo deklarisano seme. Obaveštavamo proizvođače soje da postoji interes država EU za našim zrnom soje upravo zbog toga što nije GMO.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.