NavMenu

U sprovođenje Dunavskog programa Vlada Austrije ulaže 4,5 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.04.2014. 17:19
Komentari
Podeli

U Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljen je Dunavski program u oblasti voda – Stub IV, a razmatrane su i aktivnosti Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo – Sekcije Grupacije vodovoda i kanalizacije PKS, osnove upravljanja infrastrukturnim sredstvima u vodovodnim preduzećima, formiranje registra infrastrukturnih sredstava, modeliranje ciljeva vodovodnih preduzeća, kao i druge značajne teme iz ove oblasti.

Predstavljajući Dunavski program u oblasti voda Ruy Frank je naglasio da za sprovođenje programa mora postojati strateški plan. U suprotnom može da dođe do pogrešnog investiranja. Po njegovim rečima Vlada Austrije u ovaj progam ulaže 4,5 mil EUR, a ceo program će trajati 18 meseci. Predsednik Međunarodnog udruženja vodovoda, Vladimir Taušanović, je naglasio da je u ovaj projekakt uključeno 15 zemalja. Ideja celog programa je da se najbolja iskustva iz nekih zemalja implementiraju u ostale sredine. Po njegovim rečima skup ima poseban značaj, jer bi trebalo i da edukuje stručnjake kako da upravljaju imovinom koja ima ogromnu vrednost. O aktivnosti Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo govorio je Predrag Bogdanović, koji je naglasio da je glavni cilj efikasno i odgovorno upavljanje prirodnim resursima i njihovo očuvanje.

Govoreći o temi "Osnove upravljanja infrastrukturnim sredstvima' Aleksandar Šotić je podvukao da to u stvari predstavlja i okvir za upravljanje celokupnim sistemom. On je naglasio da je lokalna samouprava vlasnik sredstava i da je veoma bitno da se ona namenski utroše. Za donošenje kvalitetnih odluka bitne su i prave informacije, kako bi se program kvalitetno sproveo u praksi.

O "Upravljanju infrastrukturnim sredstvima u vodovodnim preduzećima, odnosno programu unapređenja kapaciteteta', govorila ja Maja Medenica, dok je prisutne o "Formiranju registra infrastrukturnih sredstava upoznao Goran Jovanović. Tema Marine Nikolić bila je "Upotreba reistra infrastrukturnih sredstava – Provera vodnog bilansa'.

Sastanku je prisustvovalo oko 40 učesnika iz zemalja bivše Jugoslavije i okruženja. Sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije Tatjana Ercegović Petrić govorila im je o značaju saradnje u regionu na ovim, ali i svim drugim pitanjima iz ove oblasti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.