NavMenu

Novosađani će autobuske karte plaćati porukom - Gradsko saobraćajno preduzeće u projektu "Mobiwallet"

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 14.04.2014. 14:01
Komentari
Podeli
Novi SadNovi Sad
Novosadsko Gradsko saobraćajno preduzeće biće uključeno u Evropski projekat za istraživanje, razvoj i inovacije "Mobiwallet" (mobilni novčanik) koji će omogućiti plaćanje karte mobilnim telefonom.

Projekat podrazumeva izradu jedinstvene naplatne platforme za sva gradska prevozna sredstva, javna i privatna, što će omogućiti putnicima ne smo plaćanje putem bilo kog pamentnog (smart) telefona, već i pristup specijalnim ponudama.

Na stotine putnika će učestvovati u pilot projektu "mobilni novčanik", a njihovi komentari će se prikupljati i analizirati radi provere da li primenjena tehnološka rešenja odgovaraju njihovim potrebama.

Zahvaljujući upotrebi najmodernijih tehnologija, ovaj pionirski projekat će svaki pametan telefon, koji je povezan na Internet, pretvoriti u sredstvo plaćanja po minimalnoj ceni – piše između ostalog u u Evropskom projektu.

Portparolka GSP-a Snežana Jaković kaže za "Dnevnik" da će u Novom Sadu dve autobuske linije biti uključene u ovaj projekat.

- Predviđeno je da na autobuskim stanicama ili geografskim lokacijama budu postavljeni stikeri koji će koristiti 2D kod ili AP optičku validaciju. Tako će "mobilni novčanik" omogućiti putniku da izabere trasu korišćenja pametnog telefona. Biće, na primer, dovoljno da se uslika 2D kod i da se na prikazanoj mreži linija odabere najbolja putna opcija - objašnjava Jaković.

Jedinstveni sistem za prikupljanje uplata i platforma za upravljanje biće kreirani u okviru projekta i integrisaće nekoliko sistema, koje će koristiti različiti prevoznici, a to će omogućiti mobilno plaćanje autobuskih karata, metroa, taksija i tramvaja, iznajmljivanja javnih bicikala, pa čak i parkinga i kontrolisanih parking zona za motocikliste.

Građani će u pokretu moći da dopune svoja sredstva na mobilnom telefonu i da pristupe infomacijama o uslugama u javnom prevozu. Uz "mobilni novčanik" stvoriće se jedinstven sistem gradskog prevoza, s posebnim akcentom na potrebe putnika.

Novo rešenje će sadržati određene alatke, kao što su razne aplikacije, koje će građanima omogućiti da unapred planiraju putovanja, dobiju specijalne popuste i ponude, rezervišu i plate mesta na gradskim parkiralištima ... navodi se u Evropskom projektu.

Projekat se budžetom od 4,3 mil EUR finansira se iz Okvirnog programa EU za inovacije i konkurentnost (CIP), dok će multinacionalna konsultanska i tehnološka korporacija "Indra" uraditi četiri pilot studije, radi testiranja rešenja i to za Novi Sad, Firencu, Santander i regiju Vest Midlands.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.