NavMenu

Vina koja "mame" iz WinEco-Podruma Radenković

Izvor: eKapija Utorak, 30.01.2007. 16:48
Komentari
Podeli

Vinsku paletu ``Wineco``-Podrum Radenković čine : Carigrad, Varina, Ružica, Rajnski Rizling, Šardone ,Sovinjon beli i Sovinjon barik.

VARINA

Stono suvo belo vino, berba 2004., jačine 11,80% (V/V) alc.

Slamasto žute boje, kristalno bistro, mirisa diskretno voćnog koji podseća na kuvane jabuke, ali koji u sebi skriva i elemente sena ili cvetne livade. Na ukusu se u prvoj impresiji spoznaje lepa voćna slast, a potom slede kiseline koje vino čine živahnim i pitkim. Ohlađeno na temperaturi od 7-9º C ovo vino predstavlja posebno zadovoljstvo kad se posluži uz meke bele sireve (feta), kajmak, pršutu, kuvanu belu ribu i ostala svetla mesa. U Varini se može najlepše prepoznati miris vinorodne Župe.

BISERNI RHINE REISLING

Stono suvo belo vino, berba 2004., jačina 12,00% (V/V) alc.

Svetlo žute boje sa zelenkastim odsjajem, kristalno bistro. Miris je veoma intenzivan, sortni, čija složenost (kompleksnost) dopušta brojne asocijacije. Pored cvetnih tonova mogu se uočiti i elementi voćnog mirisa koji se kreće od jabuke do breskve, pri čemu se i citrusi jasno naznačavaju mirisom grejpfruta. Vino je punog, zaokruženog ukusa sa lepim provokativnim kiselinama koje mu daju čvrstinu i svežinu i čine ga sočnim. Ovo vino rođeno na Bisernom Ostrvu predstavlja najlepši dar prirode i umeća ljudi. Temperirano na 8-10º C vino rizling rajnski kao pravi dijamant oplemeniće prsten od sledećih jela: dimljenu šunku, dimljeni losos, mariniranu pastrmku, belu ribu, piletinu u krem sosu i sva ostala jela od svetlog mesa.

BISERNI CHARDONNAY

Stono suvo belo vino, berba 2004., jačina 12,30% (V/V) alc.

Svetlo žute boje, kristalno bistro. Miris na zrelo voće jasan i intenzivan. Ukus vina je pun, zaokružen i gladak. Najpre se spoznaje voćna slast, a zatim se u drugoj impresiji javljaju lepe kiseline koje daju vinu izvanrednu pitkost i živahnost, a potom i jasna voćna aroma koja se najpre može dovesti u vezu sa kruškom ili jabukama blaže arome. Biserni Chardonnay svojom punoćom ukusa i razigranom aromom opravdava epitet ``kralj belih vina`` naročito kad se ohladi na 9-11º C i posluži uz ``plodove mora``, ribu, svetla mesa, sir gaudu.

BISERNI SAUVIGNON BLANC

Stono suvo belo vino, berba 2004., jačina 11,70% (V/V) alc.

Slamasto žute boje, kristalno veoma intenzivnog i složenog (kompleksnog) mirisa, koji se najpre može okarakterisati kao voćno-cvetni. Ovo otmeno vino sažima u sebi mirise cveta zove, crne ribizle, kao i prezrelog ananasa i ogrozda. Ukus je pun, zaokružen sa izvanrednim voćnim kiselinama koje vinu daju nerv i živahnost. Vino je izrazito suvo i sa veoma postojanom aromom predstavlja pravi raj za enofile. Kada mu se pruži temperatura od 9-11º C, uz kozji sir, školjke, ali i jela od svetlog mesa, ono nas uzdiže u visine nebeske gastgronomije.

RUŽICA

Stono suvo vino, berba 2004., jačina 12,00% (V/V) alc.

Otvorene rubin boje, kristalnlo bistro, mirisa diskretnog voćnog. Vino je umereno puno na ukusu, sveže, sa lepim kiselinama koje mu daju pitkost i nešto naglašenijom oporošću koja daje telo vinu. Miris i ukus vina se nalaze u lepoj harmoniji kada se temperatura kreće od 13-15º C, a naročito kad se ono ``venčava`` sa jelima poput pite sa mesom, razne pice, paste sa mesom, kobasice i nizom ostalih jela kojih će uživaoci ovog vina i sami dosetiti.

CARIGRAD REZERVA

Barik, stono suvo crveno vino, berba 2004., jačina 13,00% (V/V) alc.

Zatvoreno crvene boje, kristalno bistro, mirisa veoma složenog (kompleksnog) i plemenitog. U svojoj raskošnosti on podseća najpre na kupinu, borovnicu, a jasni su i tonovi plemenitog barika koji se očituju u blagom mirisu vanile i uvek spoznatljivi miris ljubičice u velikim crvenim vinima. Carigrad je vino punog i snažnog ukusa sa voćnom aromom u kojoj dominira malina i tipičnom oporošću koja daje karakter i strukturu vinu. Ovo vino je ``dete vremena`` jer poseduje karakteristike koje garantuju oplemenjivanje tokom višegodišnjeg odležavanja, pa se kao takvo preporučuje za višegodišnje odlaganje u vinotekama.

Carigrad rezerva, barik je tipično crveno vino koje ima najizraženiju ravnotežu mirisnih i ukusnih elemenata kada je temperirano na 16-18º C i kada ``zaliva`` zalogaje jela od tamnog mesa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.