Izvor: eKapija | Subota, 12.04.2014.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potvrđen kreditni rejting Srbije "BB-"

Bonitetna agencija "Standard & Poor's" (S&P) potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou "BB-", sa negativnim izgledima, saopštila je 11. aprila Narodna banka Srbije (NBS).

Istovremeno, kako se navodi u saopštenju, potvrđen je i kreditni rejting Srbije za kratkoročni dug na nivou "B".

U obrazloženju agencije se navodi da je ishod parlamentarnih izbora 16. marta stvorio povoljnije političko okruženje za započinjanje dugo odlagane fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, objavljeno je na sajtu NBS.

- Prema viđenju agencije, mere će u kratkom roku biti okrenute sprečavanju daljeg pogoršavanja stanja u javnim finansijama. Sve su to razlozi da dosadašnji kreditni rejting bude potvrđen - navodi centralna banka.

Na sajtu NBS navodi se da, iako su izgledi negativni, rejting bi mogao da se stabilizuje na postojećem nivou ukoliko reforme, koje bi Vlada trebalo uskoro da usvoji, konsoliduju javne finansije na duži rok, što bi vodilo povoljnijim perspektivama ekonomskog rasta i održivoj spoljnoj poziciji zemlje u srednjem roku.

Kako je navedeno, na rejting su uticali rizici koji dolaze od visokog fiskalnog i spoljnog deficita, umeren BDP po glavi stanovnika i ograničena fleksibilnost monetarne politike zbog visoke eurizacije ekonomije. Rejting je podržan dugoročnim potencijalom Srbije za ekonomski rast. Agencija veruje da će Vlada osloboditi taj potencijal samo reformama tržišta rada, poslovnog okruženja i javne administracije, saopštila je NBS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.