NavMenu

Letovanje tokom bolovanja - Kako poslodavac može da proveri sumnju u lažno odsustvovanje sa posla?

Izvor: eKapija Petak, 11.04.2014. 15:23
Komentari
Podeli

Statistički podaci pokazuju da se u Srbiji sve ređe ide na bolovanja. Praksa da se odsustvo, pod kapom privremene nesposobnosti za rad, uzme radi sezonskih poslova i dodatne zarade više nije uobičajena. Sve češći su slučajevi da ljudi kojima je bolovanje neophodno izbegavaju otvaranje istog zbog smanjenog iznosa plate ili straha od gubitka posla.

Ipak, ima i onih koji se sa letnjeg bolovanja vraćaju preplanuli, a sa zimskog sa opekotinama dobijenim na ski stazi. Za one koji sumnjaju da im radnik za vreme privreme sprečenosti za rad odmara u hotelu uz plažu, okopava kukuruz u svojoj njivi ili radi u radionici prijatelja, postoji način provere, kažu nam u Ministarstvu zdravlja.

Nadoknadu bolovanja do 30 dana snosi poslodavac, a duže od toga Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Pitali smo Ministarstvo zdravlja, na koji način poslodavac može da proveri da li je bolovanje zaista opravdano.

- Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisana je mogućnost obnove postupka ocene o privremenoj sprečenosti za rad osiguranika. Poslodavac može (u roku od 30 dana od dana izvršene ocene) zahtevati da se osiguranik, čiju je privremenu sprečenost za rad ocenio izabrani lekar (izabrani lekar utvrđuje dužinu privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili povrede do 30 dana), podvrgne ponovnom pregledu od strane prvostepene lekarske komisije, radi ponovnog ocenjivanja njegove privremene sprečenosti za rad - navode u Ministarstvu zdravlja.

Ponovni pregled se ne može zahtevati ako se osiguranik nalazi na stacionarnom lečenju.

- Prvostepena lekarska komisija dužna je da osiguranika odmah pozove da se javi na pregled, u roku koji ona odredi. Ako se osiguranik bez opravdanog razloga ne odazove pozivu na pregled, obustavlja mu se isplaćivanje naknade zarade i ne pripada mu naknada sve dok se ne odazove pozivu. Prvostepena lekarska komisija o svojoj oceni pisanim putem obaveštava poslodavca.

Zakonom nije propisano trajanje ovog postupka, koje zavisi od roka u kome komisija pozove osiguranika na pregled, navode u Ministarstvu.

U praksi, situacija je malo drugačija.

Milica Jovanović, doktorka opšte prakse u jednom beogradskom domu zdravlja, kaže za naš portal da u njenoj 10 godina dugoj karijeri još nijednom nije proveravana njena stručnost.

- Naš posao je veoma odgovoran i ne možemo sebi dozvoliti da pišemo lažne dijagnoze i bolovanja. Pretpostavljam da ima slučajeva da lekari svojim prijateljima hoće da učine i da im daju potvrdu za opravdano odsustvo, ali ja o tome nemam saznanja – kaže Jovanović.

Lažna bolovanja - nemački nacionalni sport

Po nedavno objavljenoj statistici jednog zdravstvenog fonda, broj izostanaka sa posla u Nemačkoj je 2013. godine porastao za 25%, a da za to nema ubedljivog razloga. Poslodavci u toj zemlji sve češče unajmljuju detektive kako bi doskočili lažnim bolesnicima.

Razlozi za otkaz

- Namerno izazivanje nesposobnosti za rad ili sprečavanje ozdravljenja (tu se, između ostalog, računa i kada se ne postupa po uputstvu za lečenje ili se bez opravdanog razloga zaposleni uopšte ne podvrgne lečenju)

- Bez dozvole lekarske komisije zaposleni otputuje iz mesta u kojem živi

- Tokom bolovanja radi neki drugi posao kojim ostvaruje prihode

- Na drugi način zloupotrebljava pravo na bolovanje (na primer, ubedi lekara da ti ga otvori i kada za to nema opravdanog razloga, a posle se to otkrije).

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.