NavMenu

Odeća za optimistične koji cene kvalitet - Srpski brend EXTERRA stigao i u Francusku, Norvešku i Rusiju

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.04.2014. 13:14
Komentari
Podeli

Optimistične osobe koje rado prihvataju nove trendove nose odeću sa potpisom EXTERRA. One znaju da procene pravu vrednost i kvalitet, vole detalje i originalnost. Njima garderoba znači nešto više, kaže na početku razgovora za "eKapiju" Ivica Jevgenijević, generalni direktor "Arteksa".

Ono čime se najviše ponose u toj kompaniji iz Arilja, jeste dugogodišnja vernost kupaca. Sticali su je polako, ali sigurno.

"Arteks" je osnovan u maju 1990. godine, a prvobitna aktivnost preduzeća bila je veleprodaja odeće i sito štampa. Nakon sedam godina, porodica Jevgenijević se odlučuje da počne proizvodnju odeće u svom mestu.

- S obzirom na to da su moji otac i majka radili u tekstilnoj firmi, došli smo na ideju da se njihovo znanje i veliko iskustvo iskoristi u pokretanju sopstvene proizvodnje. Sticajem okolnosti, moj otac je još 1994. godine kupio tri šivaće mašine, na kojima smo 1997. krenuli sa proizvodnjom – govori o počecima Ivica Jevgenijević.

Ivica JevgenijevićIvica Jevgenijević

"Arteks" je 2003. godine pokrenuo marku EXTERRA, pod kojom danas proizvode kompletan asortiman odeće za žene i muškarce, podeljen u tri pravca - sport, casual i fine wear.

- Tih godina tržište je bilo preplavljeno kopijama raznih robnih marki, a mi smo hteli da se izdvojimo dizajnom i kvalitetom. Otuda potreba za stvaranjem sopstvenog brenda. Naziv je trebalo da bude originalan i zvučan i nastala je EXTERRA, izvedena od reči eksterno (spoljašnje).

S obzirom na to da se sve više garderobe proizvodi u Kini, pitali smo našeg sagovornika da li odeća pod brendom EXTERRA stiže iz Arilja?

- Srećan sam što mogu da kažem da smo jedna od retkih firmi u ovoj branši kojoj na svakom artiklu piše "proizvedeno u Srbiji".

Kada je reč o materijalima, "Arteks" tkanine nabavlja uglavnom u Turskoj, Grčkoj i Italiji.

Deo ženske kolekcije EXTERRA za proleće/leto 2014.Deo ženske kolekcije EXTERRA za proleće/leto 2014.

- Naš zadatak prevashodno je da udovoljimo željama i potrebama naših kupaca, kao i da uvažimo njihove sugestije. U skladu sa tim, primenjujemo i nova saznanja nastala praćenjem svetskih trendova, posećivanjem sajmova, kao i pretplatom na pojedine stručne časopise.

"Arteks" danas ima 100 zaposlenih, a konstantno zapošljavaju još oko 150 radnika u kooperantskim firmama. Za odeću EXTERRA, godišnje se preradi oko 110.000 metara tkanine i 50 tona trikotažnih materijala.

Ivica Jevgenijević napominje od ukupne proizvodnje 30% ide u izvoz. "Arteks" odeću najviše plasira u zemlje bivše Jugoslovije, kao i u Rusiju, Francusku i Norvešku.

Naš sagovornik kaže da je situacija u tekstilnoj industriji veoma teška, jer država nema strategiju razvoja te privredne grane.

Deo muške kolekcije EXTERRA za proleće/leto 2014.Deo muške kolekcije EXTERRA za proleće/leto 2014.

- Čini se da država nema ni strategiju borbe protiv sivog tržišta, koje je i dalje u ekspanziji. U takvim uslovima teško je boriti se sa jakom stranom konkurencijom. Obaveze prema državi su velike, a kreditiranje i dalje skupo. Još jedan veliki problem je nedostatak radne snage, posebno evidentan u manjim gradovima među kojima je i Arilje.

Uprkos poteškoćama, u ariljskoj kompaniji za naredni period najavljuju otvaranje novih prodavnica, povećanje izvoza, kao i unapređenje postojećih maloprodajnih objekata.

U Srbiji se odeća iz "Arteksa" može pronaći u 8 EXTERRA prodavnica i 63 multibrend radnje širom Srbije.

Odeća za proleće/leto 2014?

- Proleće ćemo dočekati u intenzivnom koloritu plave, zelene, pink i narandžaste boje. Prirodni materijali, ležerni gornji delovi i dugačke suknje, učiniće da se osećate slobodno i udobno u našoj prolećnoj kolekciji. Posebno su interesantne teksture novih materijala, a ove sezone zastupljeni su floralni i geometrijski motivi – preporučuju iz "Arteksa" .

S.O.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.