NavMenu

Nacionalna služba za zapošljavanje pravi popis novih zanimanja

Izvor: Novosti Četvrtak, 10.04.2014. 10:25
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Srpsko tržište rada će do kraja godine dobiti novu klasifikaciju zanimanja usklađenu sa međunarodnim i evropskim standardima. Na taj način će se iz šifrarnika konačno izbrisati profesije poput manipulanata, kulinarskih tehničara i pomoćnika kuvara industrijskih jela, koje poslodavci već godinama unazad i ne traže. Na listu zanimanja biće notirani stručnjaci za karijerno vođenje, za softver, hardver, veb dizajneri i mnogi drugi kojih sada nema.

U NZS tvrde da je postojeća klasifikacija stara 25 godina, što im otežava posao.

- Rezultati istraživanja će biti dostavljeni obrazovnim institucijama i Ministarstvu prosvete. Cilj nam je da utičemo na promenu politike upisa, prvenstveno u srednje škole, kako bi je uskladili sa potrebama tržišta i popularisali školovanje zanatlija - kaže Siniša Nadbantić, direktor NSZ.

Rezultati ankete biće poznati krajem maja ili početkom juna.

Najviše nezaposlenih u Šumadiji

Broj nezaposlenih na evidenciji NSZ u martu je bio manji za 3.124 osobe u odnosu na prethodni mesec. Tako je zvanično na spisku onih koji čekaju posao registrovan 790.501 kandidat. Na zaposlenje duže od godinu dana čeka 529.735 osoba ili 67%, dok je najmanje onih koji su na birou duže od 10 godina - devet procenata.

Prema godinama starosti najveće učešće imaju osobe od 25 do 29 godina - blizu 13,5%, a najmanje je osoba od 45 do 49 - 11, 5 procenata. Region Šumadije i Zapadne Srbije prednjači po broju osoba bez zaposlenja - 252.451, sledi Južna i Istočna Srbija 209.771, Vojvodina 203.087, Beogradski region 110.147 i KiM 15.045 osoba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.