Izvor: eKapija | Sreda, 09.04.2014.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela izgradnja "Dr.Oetker" proizvodnog pogona u Šimanovcima - Vrednost investicije 9,5 mil EUR

Budući izgled poslovnog kompleksa u Šimanovcima

"Dr.Oetker Srbija" započeo je danas u Šimanovcima izgradnju novog poslovnog prostora na 4,5 hektara zemljišta, koji će biti završen u narednih 18 meseci. Kamen temeljac su zajedno sa predstavnicima kompanije "Dr.Oetker" položili ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhem i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi proizvodni pogon nemačke kompanije na ovim prostorima biće jedan od najsavremenijih u sistemu "Dr.Oetker", a u njemu će biti zastupljeni najviši standardi u proizvodnji prehrambenih proizvoda.

Kako je za "eKapiju" rekao Zoran Mitić, upravni direktor "Dr.Oetker Srbija", novi pogon sastojaće se iz 4 dela: kancelarijskog, tehničkog, proizvodnog i skladišnog. Vrednost investicije od 9,5 mil EUR finansira se 100% iz sopstvenog kapitala, a kako je istakao Mitić, ovaj iznos biće uložen samo u zemljište i izgradnju pogona dok će oprema biti dodatno nabavljena.

Hajnc Vilhem, Aleksandar Vučić i Zoran Mitić

- U pogonu u Šimanovcima proizvodiće se praškasti asortiman, "Dr.Oetker" i "C brend" proizvodi, a kapacitet fabrike biće 6.000 tona godišnje. Ovi proizvodi biće namenjeni za tržišta Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije, za koja je "Dr.Oetker Srbija" i zadužen, a kasnije će se njihov plasman proširiti i na ceo region – naveo je Mitić.

Kako je rečeno na polaganju kamena temeljca fabrike, kompanija "Dr.Oetker" je nakon analize centralne i istočne Evrope donela odluku da je Srbija najbolje rešenje za novi proizvodni pogon, a Šimanovci su kao lokacija izabrani zbog blizine Beograda i dobre saobraćajne infrastrukture.

Mitić se posebno zahvalio partnerima na projektu u prvoj fazi izgradnje – internacionalnoj kompaniji iz Mađarske KESZ u kooperaciji sa domaćim podizvođačima i lokalnim arhitektonskim biroom "D.A. Dizajn Arhitektura".

"Dr.Oetker", inače, u Srbiji proizvodi od avgusta 2013. godine u zakupljenom prostoru bivše fabrike "Aroma" na Banovom brdu, odakle kompanija svakog meseca svoje potrošače obraduje novim proizvodima, a kapaciteti se neprestano šire.

"Dr.Oetker" je porodična kompanija sa tradicijom dugom više od 120 godina. Na tržištu Srbije, kao sestrinska kompanija, posluje od 2001. godine. Pre dve godine izvršena je akvizicija slatkog i praškastog asortimana "Centroproizvoda" (sada C Brenda), kada je preuzeto i 123 zaposlena.

Na pitanje "eKapije" možemo li u narednom periodu očekivati i nove akvizicije na srpskom tržištu, Mitić je odgovorio:

- Razmišljamo. Uradili smo jednu veliku i najpre nju moramo zaokružiti i dovršiti sa ovom fabrikom.

U "Dr.Oetker Srbija" trenutno je zaposleno 185 radnika. U kompaniji su naveli da će se širenjem kapaciteta povećati i broj zaposlenih, ne želeći da iznose tačan broj, ali kako je potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić, najavio u obraćanju medijima, u novom pogonu nemačke kompanije biće zaposleno 250 ljudi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.