NavMenu

Nemačke kompanije zadovoljne radnicima u Srbiji, a kritikuju spore reforme - Za našu zemlju bi se ponovo odlučilo 92% firmi

Izvor: eKapija Sreda, 09.04.2014. 16:10
Komentari
Podeli

Nemačka preduzeća koja rade u Srbiji iz godine u godinu pokazuju sve veće zadovoljstvo poslovanjem u našoj zemlji. Naime, čak 92% nemačkih firmi koje posluju u Srbiji bi ponovo izabralo našu zemlju kao investicionu lokaciju, 38% njih planira povećanje investicija, dok 47% planira da zaposli nove radnike. To su samo neki od pokazatelja ankete koju je među svojim članovima sprovelo Nemačko-srpsko privredno udruženje.

Na današnjoj prezentaciji ankete nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm (Heinz Wilhelm) rekao je da je ove godine 92% firmi koje žele da ponovo investiraju u Srbiju veoma dobar rezultat.

- Ovo je najbolji rezultat svih anketa koje smo radili prethodnih godina. Prošle godine je 88% firmi odgovorilo pozitivno. Tako da ovogodišnji rezultat shvatamo kao jednu akontaciju poverenja novoj Vladi Srbije. Pozdravljamo to što je budući premijer Aleksandar Vučić najavio reforme u privredi i usvajanje 20 zakona u junu. Reforme bi trebalo da se izvrše i u pravosuđu i javnoj upravi. Nedostatak pravne sigurnosti je ogroman problem u Srbiji. Konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo vlasništva je takođe jedan od problema – izjavio je ambasador.

Hajnc Vilhelm je rekao da ne zna nijednu nemačku firmu koja je smanjila broj zaposlenih, već žele da zapošljavaju nove radnike, što znači da nemačka preduzeća veruju u Srbiju.

Nemačka je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera. Robna razmena između Nemačke i Srbije u 2013. godine iznosila je 2,8 mlrd EUR, što je porast od 11,7% u odnosu na proteklu godinu.

Kako je istakao Martin Knap (Martin Knapp), direktor Nemačko-srpskog privrednog udruženja i direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji, u 2013. godine je porastao izvoz iz Srbije u Nemačku za 23,8%.

Martin Knap, Ronald Seliger, Hajnc VilhelmMartin Knap, Ronald Seliger, Hajnc Vilhelm

- U Srbiji posluje 370 firmi koje zapošljavaju više od 25.000 radnika u našoj zemlji. Dosta firmi je proširilo kapacitete u Srbiji, a najavljuju ulaganja i u narednom periodu. U ovoj anketi je učestvovalo 97 firmi što je najveći broj do sada – izjavio je Knap.

Dr Ronald Seliger (Ronald Seeliger), predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor "Hemofarm"-a, predstavio je rezultate ankete sprovedene u februaru ove godine.

- Privrednici su ocenjivali sadašnju ekonomsku situaciju u Srbiji. Ocena privredne situacije iako nije pozitivna, bolja je nego prošle godine. Ima nekih pomaka, ali to je na niskom nivou. Za ovu godinu rezultat pozitivniji s obzirom na to da 67% anketiranih očekuje nepovoljno stanje privrede, dok je u prošloj godini to očekivalo njih 80% - naveo je Seliger.

Više od jedne trećine ispitanika ocenilo je sopstveno privredno stanje kao dobro, skoro 60% kao zadovoljavajuće, a samo 4% kao nepovoljno. Nemačko-srpski privrednici gledaju pozitivno na tekuću godinu - više od polovine njih očekuje poboljšanje svog privrednog stanja, dok 40% prognozira stabilnu i nepromenjenu situaciju svog preduzeća. Samo 6% predviđa pogoršanje u 2014. u odnosu na prethodnu godinu.

Pozitivan razvoj u poslovanju očekivan je i u planovima zapošljavanja kao i u investicionim planovima. Skoro svako drugo preduzeće u poređenju sa prethodnom godinom očekuje povećanje broja zaposlenih. Nepromenjenu situaciju kod broja zaposlenih predviđa 45%, dok samo 8% računa na pad zapošljavanja u svom preduzeću. Ukupno 38% kompanija želi da poveća investicije u tekućoj godini, dok samo 16% planira suprotno.

Spremnost da investiraju i zapošljavaju novu radnu snagu pokazuju posebno preduzeća iz sektora proizvodne delatnosti koja su izvozno orjentisana i sa više od 250 zaposlenih. Ukupno 71% anketiranih računa sa povećanjem troškova radne snage od 5% do 10%, dok svaki peti očekuje povećanje troškova radne snage od preko 10%.

Pri proceni anketiranih preduzeća o uslovima poslovanja, kao i prethodnih godina, posebno se ističu nedostaci u obezbeđivanju pravne sigurnosti, predvidivosti ekonomske politike i efikasnosti javne uprave. Takođe je skrenuta pažnja na nedostatak transparentnosti u javnim tenderima i poreskom sistemu kao i poreskim upravama.

Na pitanje koje su najvažnije i najhitnije mere Vlade Srbije, najčešće su navedene neophodne reforme aktuelnog Zakona o radu, borba protiv korupcije, politička stabilnost i napredak u poslovnom ambijentu za strane investitore.

- Srbija je investiciona lokacija koja ima svoje dobre strane, međutim neke reforme bi trebalo ubrzati. Vlada Srbije bi trebalo što pre da usvoji Zakon o radu, da poboljša efikasnost javne uprave, da ubrza izdavanje građevinskih dozvola. Od Vlade tražimo da nas podrži u investiciranju i da rade na tačkama koje smo mi predložili da bi trebalo da se poboljšaju – izjavio je Ronald Seliger.

Pozitivno su ocenjeni naši kadrovi i tržište rada - kvalifikacija i motivacija radnika, njihovo ukupno akademsko obrazovanje, produktivnost i dostupnost kvalifikovanih radnika, a i troškovi rada ocenjeni su kao dobri.

U sklopu regionalne ankete koja je sprovedena u 16 država centralne i istočne Evrope, učesnici ankete imali su priliku da procene pozicije svih drugih država u centralnoj i istočnoj Evropi. Srbija se pozicionirala na 12. mesto od ukupno 20 zemalja.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.