NavMenu

Zdravo radno okruženje - Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu pozvala poslodavce i zaposlene da zajedno prevaziđu stres

Izvor: eKapija Sreda, 09.04.2014. 16:12
Komentari
Podeli

Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA) je širom Evrope pokrenula dvogodišnju kampanju "Zdrava radna mesta, upravljanje stresom".

- Učestalost stresa u vezi sa radom u Evropi je u porastu. Poslednje pan-evropsko ispitivanje javnog mnjenja Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu je pokazalo da 51% zaposlenih tvrdi da je stres u vezi sa radom uobičajen na njihovom radnom mestu, a 4 od 10 zaposlenih smatra da se stresom ne upravlja na odgovarajući način u njihovoj organizaciji. Ipak, poslodavci i zaposleni zajedno mogu da uspešno upravljaju i spreče stres u vezi sa radom i psiho-socijalne rizike. Kampanja za zdrava radna mesta ima za cilj da kompanijama u tome pomogne - navodi EU-OSHA u saopštenju.

Pokretanje kampanje je spojilo Komesara EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju László Andora, zamenika ministra za rad, socijalno osiguranje i dobrobit, vlade Grčke, Vasilis Kegkerogloua, koji predstavlja Grčku kao predsedavajuću EU, i direktorku Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu, Dr Christa Sedlatscheka. Oni su pozvali evropska preduzeća (privatni i državni sektor) da prepoznaju potrebu za prevazilaženjem stresa u vezi sa radom, čime će zaštititi zdravlje svojih zaposlenih i produktivnost svojih organizacija.

Komesar Andor je naveo da je upravljanje stresom u vezi sa radom jedna od ključnih tačaka u obezbeđivanju bezbednosti, zdravlja i opšte dobrobiti zaposlenih u Evropi.

- Poslodavci ne mogu sebi da priušte da ignorišu stres u vezi sa radom, koji povećava stopu odsustva i snižava produktivnost. U predstojećem Strateškom okviru EU za bezbednost i zdravlje na radu 2014-2020 biće naglašeno da bolja zaštita mentalnog zdravlja zaposlenih predstavlja ključni faktor u prevenciji profesionalnih oboljenja. Ovaj okvir predlaže brojne aktivnosti, a jedna od njih je razmena ideja dobre prakse radi unapređenja mentalnog zdravlja na radu. Pozitivno radno okruženje je važno jer omogućava zaposlenima da duže rade, ali je važno i zato što su zaposleni nakon penzionisanja i dalje dobrog zdravlja. Ubeđen sam da će nova EU-OSHA kampanja o stresu i psiho-socijalnim rizicima na radu u mnogome doprineti ovom cilju - rekao je Andor.

Kegkeroglou je dodao da je kampanja za zdrava radna mesta, upravljanje stresom 2014-2015 odlična prilika da se promoviše potreba da radna mesta u Evropi uspešno prevaziđu psiho-socijalne rizike i stres u vezi sa radom.

- Kampanja pruža potrebnu podršku i smernice za poslodavce, rukovodioce, zaposlene i njihove predstavnike - rekao je Kegkeroglou.

Dr Sedlatschek je navela da uprkos rastućem prisustvu i troškovima stresa u vezi sa radom, i dalje je u mnogome prisutno nerazumevanje i osetljivost ove teme.

- ESENER istraživanje Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu je otkrilo da preko 40% poslodavaca smatra da je teže upravljati psiho-socijalnim rizicima nego "tradicionalnim" rizicima po bezbednost i zdravlje na radu. Stres u vezi sa radom je problem na nivou organizacije, pa je potrebno da se na isti način i prevaziđe, zajedničkim radom poslodavaca i zaposlenih.

Kampanja za zdrava radna mesta želi da pokaže kako se može upravljati psiho-socijalnim rizicima na isti sistematičan način kao i bilo kojim drugim rizikom po bezbednost i zdravlje na radu. Ima za cilj da promoviše upotrebu jednostavnih alata koji mogu da pomognu organizacijama da efikasno upravljaju ovim rizicima, kao i da istakne pozitivne efekte ovakvog učinka.

Kampanja poziva sve organizacije i pojedince da učestvuju na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou. Na lokalnom nivou, kampanjom će koordinisati nacionalni koordinatori Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu u više od 30 evropskih država. Kampanju podržavaju zvanični partneri kampanje – pan-evropske i multinacionalne organizacije, kao i medijski partneri kampanje. Kampanju za zdrava radna mesta podržavaju i države predsedavajuće Savetom EU, Evropski parlament, Evropska komisija i evropski socijalni partneri.

"Zdrava radna mesta, upravljanje stresom" će trajati dve godine i uključiće organizacije iz cele Evrope u spektru različitih aktivnosti kao što su obuke, konferencije, radionice, takmičenja za postere, filmove i fotografije, kvizove, planove, reklamne kampanje i konferencije za štampu. Najvažnija aktivnost u kalendaru kampanje je "Nagrada za dobru praksu u Evropi" koja će početi 15. aprila. Na ovaj konkurs se mogu prijaviti sve evropske organizacije koje uspešno uvode mere za smanjenje i uklanjanje stresa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia ima planove za širenje poslovanja na kineskom tržištu

Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije kovida, napisao je Džejms Hogan, bivši izvršni direktor Etihada. - Značaj novih linija od Beograda do Šangaja i Guangdžoua ne može se potceniti ako se ima u vidu očekivanje da će 130 miliona građana Kine putovati u inostranstvo tokom 2024.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.