NavMenu

Od aparata za kafu do vojnih čamaca - Dizajneri iz beogradskog studija "Oneessentials" projektuju za evropske brendove (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 09.04.2014. 09:51
Komentari
Podeli

Da talenat domaćih umetnika može da osvoji evropsko tržište, svojim radovima pokazali su mladi dizajneri Stevan Todorović i Miloš Ilić, osnivači studija "Oneessentials". Rezultat dugogodišnjeg zajedničkog rada ova dva autora predstavljen je na njihovoj prvoj samostalnoj izložbi pod nazivom "White Planet" koju je 2. aprila u galeriji "Progres" u Beogradu otvorio slikar Miloš Šobajić.

Izložba se sastoji iz dva dela - dizajna koji predstavlja komercijalni aspekt i umetničkih radova koji odražavaju modernu umetnost. Cilj izložbe je da prikaže dosadašnji rad, ali i da započne izlaganje koje će biti nastavljeno u inostranstvu radi saradnje sa inostranim klijentima.

- Sam koncept "White Planet" ne predstavlja neko nebesko telo, već stanje inspiracije kada je umetnik u nekom svom svetu i kada stvara. To stanje je ilustrovano fotografijama i filmom koji su predstavljeni u umetničkom delu izložbe koji je izložen na donjem nivou galerije "Progres" gde je predstavljen vizuelni identitet našeg studija – kaže u razgovoru za "eKapiju" Stevan Todorović i dodaje da je rad na filmu okupio grupu kreativaca - "Spring Onion" studio za animaciju, studio za fotografiju Zlatka Kostića "Three dots", studio "Zepter", dok je Aleksandar Ranđelović radio muziku koja prati film.

Na gornjem nivou "Progresa" predstavljen je drugi segment izložbe - industrijski dizajn. To su predmeti koji su proizvedeni ili u procesu proizvodnje za domaće i strane proizvođače.

Stevan Todorović i Miloš IlićStevan Todorović i Miloš Ilić

- Čitava izložba predstavlja sve ono što naš studio može da ponudi drugim firmama - od dizajna do finalnog proizvoda, kao i vizuelni identitet – objašnjava Todorović i dodaje da je to vizija studija "Oneessentials", što i samo ime kaže, da ponude sve ono što je suštinsko, esencijalno za jedan vizuelni identitet.

Inače, Stevan Todorović i Miloš Ilić su prva profesionalna iskustva sticali u kancelariji nemačke firme "Teams Design" u Beogradu. Tako su na samom početku karijere imali priliku da projektuju inženjerske proizvode za velike nemačke kompanije - od fenova za kosu i aparata za kafu za "Lidl" do čuvene "Bosch" bušilice.

Od čamca do ski staze

U želji da pokrenu samostalni posao gde će pružati klijetima celokupni vizuelni identitet, pre dve godine otvorili su studio "Oneessentials". To je trenutno prvi i i jedini studio u Srbiji koji se bavi isključivo industrijskim dizajnom, a njihov prvi projekat je takođe bio pionirski poduhvat za naše prostore.

- Prvi klijent nam je bila kompanija "Advanced Boat" za koju smo dizajnirali gumeni čamac dugačak šest i po metara. Namenjen je prvenstveno da bude izviđački vojni čamac, ali može da se koristi i za civilne namene. Ovo je prvi put da je sve, od originalnog dizajna do proizvodnje urađeno u Srbiji – objašnjava Todorović.

Kompanija "Advanced Boat" ima i ćerke firme "Adverski" i "Advertout" za koje su Todorović i Ilić dizajnirali veštačku ski stazu za skijanje, snoubording i tjubing, koja se može koristiti na svim mestima čak i na nepristupačnim predelima bez snega, tokom čitave godine.

- Za projekat ski staze smo dobili nagradu PKS za industrijski dizajn. Osim toga što će se ove ski staze naći na planinama širom Srbije, dogovoren je i izvoz za Rusiju – navodi Todorović.

Dizajniranje predmeta od plastike

Posle kompanije "Advanced Boat", nizali su se klijeti koji su danas postali stalni partneri. Iako u Srbiji nismo navikli na dizaniranje predmeta od plastike, studio "Oneessentials" je razbio taj stereotip projektujući za firmu "Drina plastika".

- To su retki dobri primeri kod nas. Serijska proizvodnja je za industrijski dizajn najvažnija. Ta oblast je upravo nastala iz serijske proizvodnje, što je danas doživelo kulminaciju kada se dizajnira sve od automobila do mobilnog telefona – smatra sagovornik našeg portala.

Među stalnim klijentima studija "Oneessentials" je i firma "Worts Teams" za čije brendove "Lorme", "Bauer" su dizajnirali kućne aparate i drveni program.

Naš sagovornik izdvaja i saradnju sa "Polimark" dizajn timom za čiji dizajn su radili 3D projektovanje.

- Zanimljivo je da smo za beogradsku firmu "Smart Phone" radili dizajn za maske za mobilne telefone, a onda i dizajn za Fashion TV phone – ističe Todorović.

Podmornica, jahta, naočare-slušalice ...

Osim ovih realizovanih radova, dizajneri iz studija "Oneessentials" imaju konceptualne radove kao što su podmornica, jahta, naočare-slušalice, satovi, zanimljivi komadi nameštaja. Oni nisu realizovani, ali čekaju ponudu klijenata koji će njihovu kreativnost i ideju pretvoriti u stvarnost.

Izložba "White Planet" je otvorena za posetioce do 13. aprila. Poslednjeg dana izložbe biće pušten u rad i veb sajt gde će biti predstavljeni svi radovi studija "Oneessentials".

Irina Milošević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.