NavMenu

Smederevska "sonata" za Austrijance i Nemce - Vinarija "Jeremić" širi izvoz i gradi nov podrum, degustacionu salu i apartmane

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.04.2014. 14:11
Komentari
Podeli
Budući izgled objekta, čija je izgradnja pri kraju (Foto: vinarijajeremic.rs)Budući izgled objekta, čija je izgradnja pri kraju
Uprkos udarcu koji im je zadalo propadanje nadaleko čuvenog "Godomina", Smederevci ne odustaju od namere da se vrate na stare staze vinogradarske slave. Štafetu su, polako ali sigurno, preuzele male, mlade vinarije, iz godine u godinu sve uspešnije.

Među onima po kojima se vidi da bolji dani stižu je i vinarija "Jeremić" iz Jugova, poznata po svojim "muzičkim vinima". Nakon uspeha bele "sonate" i crvenog "kanona", spremaju se da ove godine po prvi put ponude i roze vino, dok istovremeno završavaju izgradnju vinskog podruma i apartmana.

Vlasnik vinarije, Slavoljub Jeremić, ne skriva zadovoljstvo što će uskoro otvoriti vrata vinarije prvim gostima. Turistički objekat u Jugovu, na putu od Grocke ka Smedereva, prostire se na oko 600 kvadrata. U pitanju je vinski podrum, sa degustacionom salom kapaciteta 80 ljudi, kao i pet apartmana. Izgradnja je počela 2012, i radovi se privode kraju – u toku je unutrašnje uređenje objekta. Vinarija je rađena po zamisli Jeremića, a nosi autorski pečat arhitekte Petra Budne.

Ideja je, kako kaže naš sagovornik, da se smederevski kraj vrati svojoj tradiciji – vinarstvu i turizmu koji idu ruku pod ruku.

- Turisti će kod nas moći da obiđu podrume, da vide ceo postupak spravljanja vina, da ga degustiraju, ali i da prespavaju ovde kako bi napravili celu turu – obišli tvrđavu i druge znamenitosti Smedereva – kaže Jeremić, dodajući da je veoma ponosan što ceo projekat finansiraju iz sopstvenih sredstava.

Smederevska sonata

Po obrazovanju muzičar, Jeremić je svoju ljubav prema notama preneo i u vinarstvo, pa otuda i, kako kaže, "vina sa melodijom" - "kanon" i "sonata".

(Foto: vinarijajeremic.rs)
- Godišnje proizvedemo oko 20.000 litara vina, a osim u Srbiji, boce iz naše kuće prodaju se i u Crnoj Gori i Austriji. Nameravamo da uskoro počnemo i izvoz u Nemačku i upravo pregovaramo sa jednom firmom iz te zemlje – kaže naš sagovornik.

Prošla godina bila je veoma uspešna za vina sa potpisom "Jeremić". Učestvovali su na prestižnom sajmu vina AVC u Beču, gde je "kanon" osvojio zlatnu medalju u svojoj kategoriji, a "sonata" srebrnu. Ove godine, po prvi put će na tržište plasirati roze vino. Flaširano je početkom marta, a sada se čeka samo etiketa. I ono će se pridružiti muzičkoj porodici, a nosiće naziv "rondo", saznajemo u vinariji "Jeremić".

"Kanon" je spravljen kupažom grožđanih sokova "Merlo"-a i "Cabrne sauvignon"-a, koji se međusobno dopunjuju, dok je "sonata", kako kažu u vinariji "Jeremić", "tipičan primer visokog potencijala sortnog 'sauvignon blanc'-a".

- Raskošnost i svežina mirisa u naliku bosiljka, zove, jabuke, kao da stvara melodičnu uvertiru i tako najavljuje nešto posebno, raskošno i dopadljivo – to je "sonata".

Vinarija "Jeremić" osnovana je i registrovana 2010, po novom Pravilniku vinskog registra Srbije, kao ogranak firme "EKO mineral", preduzeća koje se bavi proizvodnjom sredstava za zaštitu bilja.

Grožđe uglavnom obezbeđuju iz sopstvenih zasada loze – pod vinogradima imaju oko 3,2 hektara, a namera im je da te površine uskoro povećaju.

Gajenje vinove loze u Jugovu, kako kažu vinari, tradicija je stara nekoliko hiljada godina - prve pisane tragove nalazimo u rimskim hronikama, u vreme vladavine imperatora Marka Aurelija Proba u trećem veku pre nove ere.

- Peskovita struktura zemljišta, šumadijski brešuljci i snaga Dunava su dar prirode na koje, od starih Rimljana do današnjeg dana, niko nije ostao imun. Specifičan geografski polozaj upotpunjuje posebno prijatna vazdušna ruža koju stvara Dunav, pretvarajući jako kretanje vazduha u konstantan povetarac koji nosi svezinu i blagodetno utice na vinovu lozu. Čokoti, ušuškani brezuljcima zimi ne smrzavaju, leti upijaju dvostruko više sunčevih zraka od Sunca direktno i refleksijom od Dunava u popodnevnim časovima - kažu u vinariji "Jeremić".

Pogodni prirodni uslovi su stvorili ambijent u kome grozđe u Jugovu ranije sazreva i ima do dva procenata šećera više nego u drugim predelima u našoj zemlji.

Jugovo kao popularno izletište

Gradonačelnica Smedereva, Jasna Avramović, posetila je nedavno vinariju "Jeremić" i najavila da će se turizam u ovom kraju još brže razvijati. Kako je tada kazala, grad namerava da u Jugovu podigne rekreativno-turistički objekat sa bazenom, te da preuredi plažu na Dunavu, kako bi ovo mesto postalo popularno izletište na samo za Smederevce, već i za Beograđane.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.