NavMenu

Eurobank EFG plaća 75 miliona dinara kazne zbog nepoštovanja ugovora o refinansiranju duga

Izvor: Tanjug Petak, 04.04.2014. 14:24
Komentari
Podeli
Zbog nepoštovanja ugovora o refinansiranju duga Eurobank EFG treba da isplati 43,5 miliona dinara vlasnicima prozvodno-trgovačkog preduzeća "2M-ambalaža" Slobodanu Saviću iz Jagodine i Nebojši Milenkoviću iz Despotovca, i 31 milion dinara radniku firme Dragoslavu Bogosavljeviću, presudio je Viši sud u Jagodini.

Zbog toga što Eurobanka nije poštovala ugovor, to preduzeće je otišlo u stečaj, 20 ljudi je ostalo bez posla, a Bogosavljević, koji je stavio hipoteku na kuću, ostao je bez krova nad glavom.

U sudskoj presudi piše da je Eurobanka blokirala račun ortačkom preduzeću tužioca u septembru 2010. na celokupan iznos kredita ne vodeći računa o ugovoru o refinansiranju dugova iz 2009. godine, a kojim je precizirano da na osnovu tog ugovora "prestaju sve obaveze po prethodnim kreditnim zaduženjima".

- Banka je bez obzira na to započela naplatu celokupnog duga puštajući menice kao sredstvo obezbeđenja i prodajući nepokretnosti - navodi se u presudi.

Savić i Milenković su na ime firme od Eurobnke EFG podigli nekoliko kredita za opremu 2007. i 2008. godine.

Više od dve godine otplaćivali su kredite redovno i bez problema. Onda su počeli da kasne otplattama i banka je blokirala račun preduzeća.

U junu 2009. godine Savić i Milenković, odnosno "2M-ambalaza", zaključili su ugovor sa bankom o refinansiranju duga od 190.000 EUR uz kolateral od dve blanko menice, zalog na mašine, a Bogosavljević je stavio hipoteku na kuću.

Umesto da na osnovu ugovora o refinansiranju odblokira račun, banka je stavila blokadu na celokupan iznos kredita, pustila menice, blokirala preduzeće i oterala ga u stečaj, i prodala kuću Bogosavljevića.


- Banka je nanela ogromnu štetu preduzeću "2M-ambalaža" svojim nezakonitim postupanjem, što je utvrđeno tokom veštačenja u postupku a što je na kraju rezultiralo presudom u korist našaeg klineta od oko 75 miliona dinara materijalne štete - izjavio je u petak (4. aprila 2014. godina) Tanjugu advokat Dušan Gašić koji je zastupao oštećene.

- Očito se radi o banci koja koristi mogućnosti da ošteti klijente i da zaradi na nezakonit način preko leđa klijenata. Umesto da im pomaže i da ih podiže ona ih nezakonito guši, dovodi do stečaja i propasti - rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, javilo se još dvadesetak privrednika sa šireg područja Srbije koji su na ovaj način "ugušeni" i traže pomoć.

- Postavlja se pitanje da li Narodna banka Srbije zna na koji način EFG banka, ali i neke druge banke održavaju likvidnost - dodao je Gašić o cenio da NBS "treba da reaguje".







Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.