Izvor: eKapija | Ponedeljak, 31.03.2014.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpska višnja u "McDonald's" slatkišima - Proizvođač voćnih preparacija "Desing" povećava kapacitete i podiže zasade

Srbija je šesta zemlja u svetu po proizvodnji višnje, a kada se veličina države uporedi sa hektarima zasada, onda smo među prve tri. Udeo u globalnoj proizvodnji je 7%, sa prosečnim godišnjim prinosima od 83.269 kilograma. Po izvozu višnje, Srbija se nalazi na drugom mestu u svetu.

To su dosadašnji rezultati, a da dani za ovu voćku tek dolaze govori i primer kompanije "Desing", koja se bavi proizvodnjom voćnih preparacija za industriju sladoleda, voćnih, čokoladnih i karamel topinga, pekarskih punjenja, sirupa za post-mix aparate i voćnih koncentrata za industriju sokova i pića.

Rezultati i inovativnost u poslovanju doprineli su da "Desing" dobije nagradu za investiciju godine "Aurea 2014", koju dodeljuje naš portal.

Danka Kolarević, zamenica direktora "Desing"-a, koja je u ime kompanije primila nagradu, istakla je da su u toj firmi imali vere da svoju proizvodnju mogu da uobliče u prepoznatljiv srpski proizvod i postanu pouzdan partner glavnim multinacionalnim kompanijama u prehrambenoj industriji.

- Želimo da budemo prvi u saznanjima o tome kako da od višnje napravimo kvalitetne proizvode za pekarsku, konditorsku i industriju sladoleda. Stalnim ulaganjem u proizvodni pogon u Knjaževcu i zapošljavanjem mladih podstakli smo razvoj lokalne zajednice i nakon 22 godine rada osnovali svoj Inovacioni centar. Ovo priznanje je dokaz da smo još mladi i radoznali, ali i dovoljno zreli za uspešan početak velikog posla. Sa "Aureom" će biti mnogo lakše da tržištu približimo rezultate naših istraživanja – rekla je Kolarević.

Predsednik PKS Željko Sertić je dodelio nagradu Danki Kolarević

Od osnivanja 1992. godine, kao male porodične firme, "Desing" se bavio proizvodnjom i distribucijom aditiva, a paralelno je razvijao proizvodni program. Fabrika je locirana u Knjaževcu, voćarskom kraju, a kao prelomni period "Desing" beleži 2001. godinu, kada su postali snabdevač lanca restorana "McDonald's-Srbija".

- Na srpskom tržištu u pekarskoj industriji zauzimamo 45% tržišta voćnih i krem punjenja, u industriji sladoleda smo jedini dobavljač pasti i sirupa. Jedan smo od tri odobrena dobavljača za "McDonald’s" u Evropi.

Svojim kvalitetom zaslužili su poverenje i drugih velikih kompanija - "Frikom", "Nestle Adriatic S", CSM, "Puratos", "Knjaz Miloš", "Medela", "Bambi", "Costa Coffee", "Roggenart", "Ice Cream Factory", itd.

- U ovom trenutku sa Inovacionim fondom učestvujemo u realizaciji projekta "Innovative Fruit Preparations In The Pilot Aseptic Plan". U okviru istraživačkih projekata EU Framework programe 7 (FP7) zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom – katedrom za Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane, učestvujemo kao partner u projektu "Aquavalens - Protecting the health of Europeans by improving methods for the detection of pathogens in drinking water and water used in food preparation" – kaže Kolarević.

Sagovornica nam otkriva i da su u fazi potpisivanja ugovora sa belgijskom multinacionalnom kompanijom o distribuciji na zapadna tržišta, a već je obezbeđen plasman u Hrvatskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i drugim zemljama.

- Nama preostaje da na najbolji način iskoristimo ukazanu šansu i da se proširimo i na druga tržišta, ne samo proizvodima od višnje već i ostalim. U ponudi imamo proizvode od različitog srpskog voća i sve sirovine su domaćeg porekla, a osim toga imamo i čokoladu, vanilu i krem punjenja.

Ipak, u "Desingu" najviše pažnje posvećuju višnji, i to oblačinskoj.

- Proizvodi od višnje razvijeni u prvom ciklusu inovacionog procesa infuzije šećera u voće, u 2013. godini plasirani su na srpsko i evropsko tržište u pekarskoj industriji u količini od 110 tona. U 2014. ugovorili smo proizvodnju 210 tona za evropsko tržište. Daljim razvojem Inovacionog centra, marketinga i prodajnih aktivnosti, planiramo da u 2015. ukupan godišnji promet proizvoda od višnje dostigne 750.000 EUR.

Firma ima 33 zaposlenih, promet je oko 3 mil EUR godišnje, kreditni i investicioni potencijal je veliki, pa "Desing" planira da duplira i kapacitete i prihod, što je obuhvaćeno planom poslovanja do 2017.

- Nameravamo da ulažemo u proširenje kapaciteta i oko toga ćemo imati mnogo posla ove godine, jer moramo da napravimo strategiju i da definišemo koja su tržišta najpotentnija, koju opremu koristiti i kako napraviti finansijsku konstrukciju za ta ulaganja.

"Desing" je posadio nove zasade višnje na 13 ha, kaže nam sagovornica, i dodaje da je "značajno to što je posle njih još 500 ha posađeno u knjaževačkom regionu".

- Važno je da nas poljoprivrednici prepoznaju kao firmu koja uliva sigurnost i da se ovaj region može razvijati.

Ponosna je na to što izvoze gotov proizvod.

- Voleli bismo da se u medijima više ne govori kako Srbija nema proizvodnju i preradu voća - bilo bi mnogo korisnije da se promovišu firme koje se ovim bave i da se na taj način promeni svest ljudi.

Ambiciozni investicioni planovi

Polukandirana višnja

"Desingu" je nagrada "Aurea 2014" pripala za inovativnu proizvodnju polukandirane višnje.

- Osnovni motiv razvoja ovog proizvoda je smanjenje koncentracije šećera sa više od 70% (kod kandiranog voća), na oko 50%. Kao rezultat razvoja ovakvog proizvoda, ova tehnologija je omogućila da se postignu bolja senzorna svojstva proizvoda. Za razliku od procesa kandiranja voća, gde se često koriste veštačke boje, u ovoj tehnologiji ne postoji potreba za bojama, jer se sama boja zadržava u voću.

Ovi proizvodi su našli svoju primenu u industriji sladoleda, u konditorskoj industriji i sektoru HoReCa.

- Uz razvoj same tehnologije, "Desing" je sa proizvođačima opreme iz Srbije razvilo tehnološku opremu koja se koristi u ovakvoj proizvodnji. Na kraju, osvajanjem tehnologije i saradnjom sa naučnim i stručnim institucijama "Desing" je krajem 2013. godine osnovao i svoj Inovacioni centar, koji se sastoji iz pilot postrojenja, istraživačko-razvojnog centra i savremene laboratorije.

Godišnji potencijal tržišta Srbije za proizvode od višnje

- U pekarskoj industriji: 300 tona

- U industriji sladoleda: 100 tona

- U mlečnoj industriji: 190 tona

- U konditorskoj industriji i HoReCa sektoru: 200 tona

Marija Kambić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.