NavMenu

Ovo su nove zemlje u usponu

Izvor: Tanjug Nedelja, 30.03.2014. 09:57
Komentari
Podeli

Ekonomisti i investitori se utrkuju u pronalaženju akronima kako bi identifikovali zemlje koje bi mogle preuzeti primat od dosadašnih vodećih ekonomskih sila u usponu Kine, Brazila, Rusije, Indije i Južnoafričke Republike, poznatih kao zemlje BRIKS-a.

Prošla nedelja je protekla u znaku analize zabrinjavajućih znakova u pogledu posustanja privrednog rasta Kine i Brazila, i u procenama analitičara o tome koje su zemlje kandidati za nove sile u usponu, preneo je AFP.

Kompanija "Coface", koja pruža usluge izrade izveštaja o bonitetu i davanja kreditnog rejtinga i monitoringa kompanija, lansirala je novi ankronim nadolazećih zemalja u usponu - PPIKS, a u tu grupu je uvrstila Peru, Filipine, Indoneziju, Kolumbiju i Šri Lanku.

Kao razlog za takvu prognozu, Kofas je naveo da sve najbrojane zemlje imaju privredni rast iznad četiri odsto, da su rezistentne na spoljne udare, da su prešle na tržišnu ekonomiju, kao i da je njihova privreda raznovrsna i ne zavisi previše od izvoza sirovina.

Na listi obećavajućih svetskih privreda "Coface"-a našle su se i Kenija, Tanzanija, Zambija, Bangladeš i Etiopija, ali kao privrede sa većim rizikom nego prethodno nabrojane zemlje.



Objavljivanje ove liste dolazi u trenutku kada u svetu raste zabrinutost u pogledu stanja privrede zemalja BRIKS-a, čije su ekonomije uzdrmane još od početka leta prošle godine.

Investiciona kompanija MSCI nedavno je objavila svoju listu budućih zemalja u usponu na kojoj se našlo 26 kandidata, među kojima su i Argentina, Šri Lanka i Nigerija.

Ekonomista investicione kompanije "Goldman Sachs", Džim Neil, koji je svojevremeno popularizovao akronim BRIK, lansirao je nadavno novu skraćenicu nadolazećih zemalja sa rastućim ekonomijama, MINT, u koje je ubrojao Meksiko, Indoneziju, Nigeriju i Tursku.

Konsultantska kuća "The Economist Intelligence Unit" je među nove ekonomije u usponu uvrstila Kolumbiju, Indoneziju, Vijetnam, Egipat, Tursku i Južnoafričku Republiku, imenujući tu grupaciju skraćenicom KIVETS (CIVETS).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.