Izvor: eKapija | Petak, 28.03.2014.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grudi kao sa slika starih majstora

Lepe i čvrste grudi san su kako žena tako i muškaraca. Nije više neobično da se žene koje nisu zadovoljne veličinom ili oblikom dojki sve češće odlučuju za operaciju. Uvećanje dojki silikonskim implantima postala je rutinska operacija, dok usluge estetskih hirurga nisu više nedostupne kao do pre desetak godina. Nakon urađene operacije, pacijentkinja se posle samo nekoliko dana vraća svakodnevnim obavezama.

Doktor Igor Georgijev i doktor Lazar Pajević, specijalisti plastične hirurgije u "Alfa Medic" opštoj bolnici kažu da nema dokaza da uvećanje i rekonstrukcija dojki implantima utiču na zdravlje pacijentkinje.

- Žena prvo dolazi na pregled da utvrdimo da li je dovoljno samo povećanje, ili je potrebno uraditi još neku korekciju. Često nije dovoljno samo ubaciti implante da bi se dobio željeni rezultat, već je potrebno i podići grudi - objašnjava doktor Pajević.

Posle usklađivanja želja i mogućnosti, na šta utiču mnogi faktori poput zdravstvenog stanja pacijenta, konstitucije grudnog koša i pacijenta u celini, bira se veličina implanta i jedan od tri moguća pristupa: jedan zahvat podrazumeva rezove oko areole, drugi pristup je kroz pazušnu jamu, a treći ispod dojke. Ako je potrebno uraditi samo uvećanje grudi, što ne podrazumeva dodatne korekcije, operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje nešto više od sat vremena. Rezovi su minimalni, uglavnom ispod dojke, a posle operacije, u bolnici se ostaje samo jedan dan.

- Nakon operacije neophodno je da se 4 do 6 nedelja nosi poseban kompresivni grudnjak koji se dobija u bolnici. Konce skidamo posle dve nedelje, a pacijentkinjama savetujemo da se u periodu posle operacije ne izlažu fizičkom naporu. Rezultati se vide odmah, ali prirodni oblik se dobija nakon mesec, dva dana. Ožiljci su potpuno zreli nakon pola godine i skoro da se i ne vide – kaže doktor Pajević.

Mesto gde će implantati biti postavljeni zavisi pre svega od fizionomije dojki tj. volumena žlezdanog tkiva. Sama operacija sastoji se od formiranja prostora u koji se umeće implantat.

Ako je za savršen oblik grudi osim implantata potrebno i podizanje dojki, operacija traje nešto duže i rezovi na koži su drugačije pozicioniranii, u zavisnosti od slučaja, ali se uvek svodi na odstranjivanje "viška" kože, a rezovi su pozicionirani oko areole.

Doktor Georgijev kaže da se pod rukom uglavnom ne oseća razlika između prirodnog tkiva dojke i implanta, a koji je praktično doživotan. Ipak, vremenom dolazi do istezanja kože, naročito kod žena koje ne nose grudnjak, tako da je onda potrebno uraditi naknadnu korekciju. Takođe, većina lekara ne preporučuje operaciju grudi pre porođaja, zbog same trudnoće i dojenja, nakon čega se oblik grudi opet menja, u smislu njihovog opuštanja i atrofije.

Pre operacije pacijentkinja je upoznata sa svim mogućim rizicima, kojih u principu nema ništa više nego kod bilo koje druge operacije. Doktor Georgijev kaže da su netačne priče o povećanom riziku dobijanja raka dojke kod žena kojima su dojke uvećane implantima i navodi da je u svetu urađeno mnogo studija koje to i potvrđuju.

- Da je sam implant i gel kojim je ispunjen, kancerogen, ne bi se implantirao ženama kojima je dojka odstranjena zbog karcinoma- kaže doktor Georgijev.

Poslednjih godina u Srbiji dosta pažnje posvećuje se upravo ženama kod kojih je dijagnostikovan kancer dojke ili im je dojka odstranjena. Tako je "listu" intervencija koje plaća fond za zdravstveno osiguranje Srbije uvrštena i rekonstrukcija dojki implantima. U glavnom rekonstrukcija dojke implantom se radi u istoj intervenciji kada se dojka odstranjuje tzv. primarna rekonstrukcija, tako da je veliki psihološki problem, nakon odstranjivaja dojke sveden na minimum.

-Starosnog ograničenja za estetsku operaciju grudi nema, broj starijih gospođa koje se podvrgavaju intervenciji je veliki. Najčešći pacijenti su devojke od 19 do 26 godina, kao i žene od 50 do 60. Starije žene uglavnom rade podizanje grudi, dok mlade najčešće rade uvećanje dojki implantima, kaže doktor Pajević.

I muškarci su redovni pacijenti

Doktor Lazar Pajević, kaže da se u svetu, i dalje, najčešće rade operacije uvećanje grudi i od tzv. konzervativnih tretmana - korekcija usana. Za svetom, ne zaostaju ni naše žene, koje su spremne da za određene intervencije u službi lepote uzmu i kredit kako bi priuštile sebi nov, do'lepši izgled.

- Zabluda je da grudi uvećavaju samo poznate i bogate ličnosti. Naši pacijenti jesu ličnosti iz javnog života, ali i one žene koje se ne bave javnim poslom, a žele sebe da počaste novim izgledom kako bi bile lepše, zadovoljnije i samouverenije.

Osim žena, trend ulepšavanja lica i tela, poslednjih godina sve češće prate i muškarci, koji uglavnom rade korekciju nosa, mada nam se ipak, najčešće obraćaju zbog liposukcije - skidanja visećeg stomaka ili masnih naslaga na bokovima - kaže doktor Pajević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.