Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.05.2005.| 10:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Masmi) Poznavanje hrvatskih proizvođača i brendova u SCG

POZNAVANJE HRVATSKOG TRŽIŠTA U SRBIJI I CRNOG GORI

Istraživanje poznatosti i stavova prema hrvatskim proizvođačima i hrvatskim brendovima je izvedeno CATI tehnikom na 512 ispitanika raspoređenih po polu, uzrastu i regionu.

Grafikon br. 4 – Deset najčešće navođenih hrvatskih brendova


* Baza: 512 ispitanika

Skoro 40% ispitanika nije znalo da nevede nijedan hrvatski brend, a skoro jedna četvrtina ispitanika (24.4%) je pogrešila prilikom navođenja. Greške koje su se u odgovaranju na ovo pitanje javljale su u najvećem broju slučajeva bile takve da su ispitanici navodili vrstu proizvoda za koje znaju da postoje i hrvatski brendovi (npr. juha/ supa, čokolade/ slatkiši/ bombone, sardine, suhomesnati proizvodi), ali nisu znali da kažu kako se taj proizvod zove (nisu znali da navedu naziv brenda). Sledeći najčešći tip greške bilo je navođenje hrvatskih proizvođača umesto brendova (npr. Kraš, Badel, Podravka, itd.).

Osnovni podatak dobijen ovim istraživanjem je da ispitanici relativno malo poznaju hrvatske proizvođače i brendove, tj. hrvatsko tržište uopšte. Međutim, kad se govori o hrvatskim brendovima poznatost je značajno niža u odnosu na proizvođače. Procenat ispitanika koji ne znaju da navedu nijedan hrvatski brend i procenat grešaka je znatno viši u odnosu na procenat ispitanika koji ne znaju da navedu nijednog hrvatskog proizvođača ili koji su pogrešili prilikom njegovog navođenja.

Ako se uporedi tačnost navođenja hrvatskih proizvođača i hrvatskih brendova prema tome da li ispitanici koriste ili ne koriste hrvatske proizvode, jasno se uočava da ispitanici koji koriste hrvatske proizvode unekoliko više poznaju hrvatsko tržište. Veći procenat tačnih odgovora na pitanje o hrvatskim proizvođačima i hrvatskim brendovima daju ispitanici koji koriste hrvatske proizvode (113.2%, tj. 52.3%) u odnosu na ispitanike koji ih ne koriste (68.8%, tj. 25.4%). S druge strane, procenat ispitanika koji ne znaju da odgovore je manji u grupi ispitanika koji koriste hrvatske proizvode (56.9%, tj. 83.3%) u odnosu na ispitanike koji ih ne koriste (106.2%, tj. 136.1%).

Grafikon br. 5 – Tačnost navođenja hrvatskih proizvođača i brendova u odnosu prema korišćenju hrvatskih proizvoda

*N je broj ispitanika koji pripada određenoj kategoriji odgovora.
** Procenti prikazani na garafikonu predstavljaju odnos broja odgovora određenog tipa u odnosu na broj ispitanika, Kako je bilo moguće dati više odgovora to znači da je broj ispitanika manji od broja mogućih odgovora, tako da ne treba da zbuni što procenti na grafikonu prelaze 100.

Zanimljivo je da je procenat pogrešnih odgovora nešto veći u grupi ispitanika koji koriste hrvatske proizvode nego u grupi onih koji ih ne koriste. Imajući ovo u vidu postavlja se pitanje na šta su ispitanici mislili kada su odgovarali na pitanje o tome da li koriste ili ne koriste hrvatske proizvode. Nije nemoguće da izvestan procenat ispitanika smatra da koriste hrvatske proizvode, a da u stvari oni nisu hrvatski.

MASMI

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.