NavMenu

Libijci žele da investiraju u Srbiju - Privrednoj delegaciji iz Zaliva zanimljivi srpsko građevinarstvo, poljoprivreda, turizam, farmacija i drvna industrija

Izvor: Tanjug Petak, 28.03.2014. 12:12
Komentari
Podeli

Delegacija privrednika iz Libije zainteresovana je da ulaže u građevinarstvo, poljoprivredu, turizam, farmaciju i drvnu industriju Srbije.

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković pozvao je predstavnike Libije da investiraju u firme ili njihove delove koji su još uvek u postupku privatizacije. On je naveo da postoji mogućnost da firme iz Libije budu partneri u izgradnji hotela, kao i da se uključe u modernicazaciju u unapređenje poljoprivrede.

Srbija bi, dodao je, mogla da ima 10 puta veću poljoprivrednu proizvodnju, a sada je uvoznik mnogih proizvoda, tako da tržište postoji i u zemlji i u inostranstvu.

Janković je rekao da je Srbija krenula da smanjuje i rok za izdavanje raznih potrebnih dozvola, što će verovatno biti završeno za šest meseci. On je dodao da je nova beogradska vlast otvorila nekoliko prostora za investicije, napomenuvši da će u Beogradu biti potrebno i da se gradi od 5.000 do 10.000 stanova godišnje.
Libija je zemlja koja se potpuno otvorila za investicije, ne samo vojne i namenske industrije, nego i za druge grane, kao što su drvnoprerađivačka industrija, stanogradnja - i niskogradnja i visokogradnja.

- Možemo da izvezemo i određene kadrove koje ćemo zaposliti na projektima koje finansira međunarodna zajednica. Evropa je pokrenula inicijativu razvojnih centara, među kojima je najvažniji projekat "Evropa-Afrika". Zašto Srbija ne bi bila u njemu - zapitao je Janković.

On je predočio i da su Libijci dobrodošli da studiraju u Srbiju gde je kvalitet nastave veoma visok, a cene 10 puta niže nego u drugim zemljama. Pozvao ih je i da dođu u Srbiju i leče se u našim zdravstvenim ustanovama i banjama po povoljnijim uslovima nego u drugim delovima sveta.

Predsednik Halal organizacije Beograda, koja je koorganizator sastanka, Muhamed Jusufspahić je izrazio očekivanje da će današnja grupa libijskih privrednika biti predvodinica velike grupacije koja će doći sa konkretnim zahtevima za investicije.

Libijci su istakli da smatraju da je Srbija dobra investiciona destinacija, ali da žele da nastave da se bave izvoznim poslovima iz Srbije, pa su im potrebne srpske fabrike koje imaju dobre proizvode. Napomenuli su da već izvoze u Libiju neke proizvode kragujevačih fabrika, posetili su i "Hemofarm", a trenutno pregovaraju sa "Nektarom" oko kupovine njihovih sokova. Oni su istakli da je najveći problem transport, jer Srbija nema more.

Jusufspahić je napomenuo da Libijci žele da prave markete u saradnji sa firmama koje imaju halal sertifikat, a takvih je oko 100 u Srbiji.

Sastanku su bili i predstvnici raznih opština u Srbiji, koji su predstavili svoje projekte za ulaganja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.