Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.03.2014.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Znanjem do posla - U Novom Sadu pokrenuta IKT klaster akademija

Novi Sad je dobio prvu IKT klaster akademiju, koja je pokrenuta 26. marta. Polaznici Akademije informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) će kroz obuku, specijalizovane kurseve i praktičan rad, sticati znanja i veštine koje će im omogućiti da lakše dođu do posla. Po završenoj šestomesečnoj obuci, polaznici će stažirati u firmama - članicama Vojvođanskog IKT klastera.

Kompanije "Prokomsoft", "ComData", "Execom", "Intens", "Vega IT Sourcing", RT-RK, "M&I Systems", "Prozone", "Tajfun Hil" i TIAC omogućiće mladima da kroz rad sa mentorima steknu nova iskustva i stečena znanja primene u praksi, saopštio je Vojvođanski IKT klaster koji, uz finansijsku pomoć USAID-a, sprovodi ovaj projekat.

Više od polovine projektovanih novih radnih mesta u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike su računarske profesije. Potreba za IT kadrovima je velika, ali je broj onih koji su kvalifikovani nedovoljan. Mladi koji poseduju tražena znanja i veštine konkurentni su na tržištu rada, te lako i brzo dolaze do posla.

- U uslovima velike nezaposlenosti veoma je važno da preduzeća koja traže nove zaposlene mogu lako da pronađu one sa odgovarajućim kvalifikacijama - rekla je na otvaranju IKT klaster akademije direktorka Kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a Suzan Kutor i dodala:

- USAID podstiče saradnju naučno-obrazovne i poslovne zajednice kako bi stimulisao transfer znanja i primenu inovacija u poslovanju. Na taj način firme postaju konkurentnije, mogu da osvoje nova tržišta i zaposle više ljudi.

Predviđeno je da se prva generacija od 40 polaznika Akademije, u periodu od aprila do oktobra 2014. godine, osposobi za uspešan rad na poslovima za kojima trenutno postoji najveća tražnja u Vojvodini: administrator baza podataka, web developer, developer za mobilne aplikacije i front-end developer.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.