Izvor: Beta | Ponedeljak, 24.03.2014.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ko je nelegalno slušao radio u Srbiji?

Prvi domaći radio, marke "Kosmaj"
U PTT muzeju u Beogradu danas je otvorena izložba "Počeci radiofonije u Srbiji", u godini kada se obeležava 90 godina od početka emitovanja radio programa u Srbiji.

Direktor sektora za marketing u "Pošti Srbije" Nela Bojović kazala je prilikom otvaranja izložbe, da je posle Prvog svetskog rata tadašnja Kraljevna Srba, Hrvata i Slovenaca, shvatila značaj radiofonije i naložila Ministarstvu pošta i telegrafa da razvija tu oblast.

Ministarstvo je 1. oktobra 1924. godine dalo odobrenje da se tri puta nedeljno emituje redovan radio program koji su činili koncerti, berzanski izveštaji, informacije o vodostaju i novosti.

Bojović je navela da su tada građani u pošti prijavljivali radio-aparate, plaćali pretplatu i takse, a pošta je imala i specijalnu komisiju za utvrđivanje nelegalnog slušanja radio programa.

- Cilj "Pošta Srbije" je da ovom izložbom obeleži jubilej i ponudi živo svedočanstvo da je nosilac tehnološkog razvoja našeg društva - kazala je Bojović.

Na izložbi koja traje do 24. maja, predstavljena su originalna dokumenta koja ilustruju ključne trenutke za razvoj radiofonije u Srbiji, među kojima su rešenje Ministarstva pošta i telegrafa o redovnom emitovanju programa, spisak osoba koje su nelegano slušale radio, kao i stari radio-aparati.

Prvi elektronski medij na Balkanu je "Radio Beograd" koji se prvi put oglasio iz radio-telegrafske stanice u Rakovici 1. oktobra 1924. godine. Vesti su pripremali novinari "Politike" i "Dnevnih novosti", a muzički deo programa direkcija Beogradske opere.

Prethodno je prvi probni koncert emitovan 19. septembra 1924, iz studija u Knez Mihailovoj 42, preko odašiljača u Rakovici, a redovno emitovanje programa "Radio Beograda" počelo je u nedelju, 24. marta 1929. godine, iz zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti.

"Radio Beograd" je medju najstarijim elektronskim medijima u Evropi: "Radio Pariz" počeo je da radi samo šest meseci ranije, a istog dana kada i "Radio Beograd", prvi put se oglasio i "Radio Beč".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.