NavMenu

KOSTIĆ: Povećanjem produktivnosti i do 10 puta veći profit

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 24.03.2014. 13:15
Komentari
Podeli

Miodrag KostićMiodrag Kostić

Vlasnik "MK Group" Miodrag Kostić ocenio je danas da bi Srbija mogla da ostvari desetostruko veći profit od poljoprivredne proizvodnje ako bi značajno podigla produktivnost u toj grani i dodao da se novac za to uvek može naći.

Kostić je objasnio da Srbija sa 4,5 miliona hektara ima kapaciteta za najmanje 100 milijardi dolara proizvodnje pod uslovom da produktivnost bude kao u Holandiji.

- Ako krenemo od Vojvodine koja ima oko dva miliona hektara, što je površina Holandije, samo na tom prostoru mogli bismo da ostvarimo između 60 i 70 mlrd EUR, što je deset puta više nego trenutno - rekao je Kostić. On je dodao da se to ne može postići preko noći već da treba ulagati u infrastrukturu i doći do toga gde je, na primer, Holandija danas.

Kostić je na konferenciji "Agrarna politika Srbije, kazao da Srbija ima potencijal za bar pet do 10 puta veću proizvodnju nego što je potrebno za potrošnju stanovništva od sedam milion ljudi u Srbiji.

On je rekao da nije problem pronaći novac za poljoprivredu od međunarodnih institucija, ali da je problem nedostatak projekata, navodeći da je Ministarstvo poljoprivrede imalo 75 mil EUR koji su neiskorišćeni "sedeli u ministarstvu četiri godine".

Kostić je podsetio da će Srbija dobiti kredit za poljoprivredu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ocenio da je to samo početak, naglasivši da projekte ne treba tražiti od države već od privatnika, a da država treba samo da ih koordinira.

Govoreći o aferi aflatoksin, Kostić je rekao da je afera napravljena u Srbiji i da to nikako ne može da razume.

- Mi smo tu aferu napravili kao da se aflatoksin ne dešava nigde drugde na svetu - rekao je Kostić i dodao da se deo kukuruza mogao izvoziti u zemlje u kojima je dozvoljen nivo aflatoksina isti kao u Srbiji.

On je rekao da od toga ne treba praviti nepremostivu prepreku za srpski izvoz, a pogotovo ne afere tamo gde im mesto nije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.