NavMenu

Evolucija Interneta - šta nas čeka u budućnosti?

Izvor: eKapija Petak, 21.03.2014. 15:17
Komentari
Podeli
Pre četvrt veka, u martu 1989. godine u CERN-u, rešavajući dosadan i uporan problem, kompjuterski stručnjak Tim Berners-Li napravio je "World Wide Web". Do danas, mnogo toga se promenilo.

Centar za promociju nauke (CPN) organizovao je 20. marta tribinu "Evolucija Interneta: Šta nas čeka". Reč je o maloj tribini koja je održana u okviru izložbe "Nemogući dizajn" u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Na tribini su govorili Zoran Stanojević sa "Radio-televizije Srbije", Petar Kočović, direktor "Gartnera" u Srbiji, i Slobodan Marković iz Registra nacionalnog Internet domena Srbije. Tribinu je moderirao Slobodan Bubnjević iz CPN-a.

Govoreći o počecima Interneta koji danas poznajemo, Petar Kočović je podsetio na iskustva iz preduzeća "Energodata", koje je još 1987. osvajalo ovu tehnologiju, kao i na prvi informacioni kabal kojim su povezivani računari. Ukazujući na više prelomnih trenutaka, Kočović je predstavio postupni razvoj Interneta koji počinje još šezdesetih godina, da bi sa otkrićem Timotija Berners-Lija, njegov razvoj krenuo u današnjem smeru.

Slobodan Marković iz Registra nacionalnog Internet domena Srbije je sa publikom podelio iskustva iz godina kada je Internet, posredstvom akademske mreže, počeo da se razvija u Srbiji. On je podsetio da se zbog izolacije devedesetih, Srbija kasno uključila u svetske tokove, ali da je Internet postao popularan sa građanskim protestima. Podsećajući na činjenicu da je u prvim godinama Internet bio rezervisan za akademski deo populacije, Marković je objasnio kako je sredinom dvehiljaditih postao masovno dostupan.

Zoran Stanojević sa "Radio-televizije Srbije" je podsetio publiku na prve godine Interenta koji je u eri građanskih protesta bio "slobodna zona", ali se situacija kasnije bitno promenila. Stanojević je ukazao i na razlike između konvencionalnih medija i Interneta, kao i načine na koji je Internet promenio svakodnevicu.

Velika pažnja je posvećena budućem razvoju Interneta, ali i pitanju privatnosti i bezbednosti.

Petar Kočović je podsetio na nove tehnološke trendove, kao i na inicijativu "Interent of things", dok je Marković predstavio niz potencijalnih scenarija razvoja Interneta, uključujući i pitanje "nacionalnog Interneta".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.