NavMenu

Društvene mreže za štrebere, a ne za kampanjce - Predstavljen PROceni web metar za merenje nastupa na Internetu

Izvor: eKapija Nedelja, 23.03.2014. 11:49
Komentari
Podeli

Nijedna politička partija u Srbiji nije dobila maksimalnu ocenu 10 u komunikaciji na Internetu, a Demokratska stranka beleži najbolji rezutat iako je on daleko od maksimuma, zaključak je izveštaja koju su po jedinstvenoj metodologiji i formuli za merenje i rangiranje nastupa firmi i organizacija na internetu uradile agencije "PRpepper" i "BeeShaper", a koji je u četvrtak (20. marta 2014. godine) predstavljen u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu.

PROceni web izveštaj je deo projekta kojim se standardizovanjem podataka o nastupu na Internetu analizira i evaluira kvalitet komunikacije. Izveštaj je baziran na TITA metodologiji (transparentnost, interaktivnost, autentičnost i targetiranje) i SM Index formuli koju su razvili kompanija "Pepper premium solutions" i "BeeAnalytics" servis. Metodologija obuhvata analizu nastupa na internetu kroz svaki pojedinačni indikator nastupa na društvenim mrežama i zvaničnih internet sajtova analiziranih subjekata, kao i brojnih relevantnih sub-indikatore tog nastupa.

Sve što organizacije rade u takozvanom "digitalnom svetu", na društvenim mrežama, portalima i veb sajtovima biće izmereno i ocenjeno. Osim političkih partija, planirano je da do kraja godine bude predstavljeno osam izveštaja iz oblasti medija I telekomunikacione industrije, modne industrije, kao i banka, obrazovnih institucija, državnih organa, lokalnih samouprava, javnih ličnosti, NVO.

Prvi PROceni web izveštaj analizirao je političke stranke i to SNS, DS, LDP, SPS i DSS. Demokratska stranka najaktivnije koristi potencijal interneta u komuniciranju sa ukupnom Index ocenom 8,05. Iako ni jedna politička stranka ne koristi pun potencijal Interneta za dvosmernu komunikaciju, diskusiju i kreiranje programskih ciljeva, sve analizirane stranke imaju vidljiv nastup na Internetu. Srpska napredna stranka je kreirala i sopstvenu internu društvenu mrežu (Volenterska mreža) putem koje je organizovano sistemsko korišćenje društvenih mreža u stranačke svrhe.

Demokratska stranka ujedno ima i najdužu internet "istoriju" pa su ovakvi rezultati očekivani, dok je pozicija SNS-a sa ocenom 6,282 solidna s obzirom na to da se u komuniciranje na internetu uključila nakon svih ostalih analiziranih subjekata.

Stranke u Internet nastupu najčešće veličaju lidere, a ne ideje, rezultate, program i ljude, što potvrđuje i opšte pravilo da su stranice lidera mnogo popularnije od stranica političkih stranaka. Ni jedna stranka u Srbiji ne objavljuje korisne i edukativne sadržaje, već u preko 90% slučajeva samopromotivne poruke, parole, slogane, gostovanja i intervjue stranačkih funkcionera - na prvom mestu samog lidera.

Pored najpopularnijih društvenih mreža "Facebook", "Twitter" i "YouTube", stranke gotovo da i ne koriste brojne druge društvene mreže kako bi plasirale svoje poruke specifičnim segmentima društva. Od partija koje koriste druge društvene mreže, tu su Demokratska stranka koja koristi još i "LinkedIn", "Google+" i "Slideshare".

Najbolju ocenu sve analizirane stranke imaju za korišćenje "YouTub"-a, jer je ova mreža najbliža staroj praksi izrade i produkcije video materijala pa su je stranački medijski timovi samo preneli iz tradicionalne medijske prakse u novo medijsko okruženje. Fokus grupe, debata o programskim idejama, targetiranje i dvosmerna komunikacija retkost su umesto pravilo.

Dragana ĐermanovićDragana Đermanović

- U Internet komuniciranje ulaže se između 30 i 50 mil EUR godišnje, sve veći broj kompanija, političkih stranaka i javnih ličnosti uviđa značaj ovog medija, ali ne znaju svi kako da ga koriste i njime ostvare svoje ciljeve. Nakon višegodišnjeg internacionalnog iskustva u radu sa različitim organizacijama, kreirali smo metar za merenje i upoređivanje Internet nastupa organizacija. PROceni web će tako kroz redovne mesečne izveštaje analizirati i po industrijama porediti internet nastup svih bitnih društvenih činilaca od NVO sektora, preko obrazovnih institucija, lokalnih samouprava, kompanija iz različitih sektora (telekomunikaciona industrija, prehrambrena industrija, maloprodajni lanci i sl.). Konačno će biti moguće oceniti nastup na Internetu, a kad možemo da ga ocenimo možemo i da ga unapredimo - izjavila je Dragana Vujović Đermanović, koordinatorka projekta.

Zaključci ovog istraživanja su da političke stranke daju na značaju integraciji društvenih mreža u proces komunikacije, ali ih koriste jednolilčno po modelu korišćenja tradicionalnih medija, a najslabija tačka komunikacije je dvosmerno komuniciranje u kontinuitetu.

Pred političkim partijama su danas novi izazovi, a to su pre svega tempo ovih medija koji zahteva rad 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji gde korisnici očekuju odogovor u realnom vremenu i zato je vrlo komleksan tzv. track back.

- I zato su društvene mreže za štrebere, a ne za kampanjce – zaključila je Đermanović.

S druge strane, ukoliko bi političke stranke koristile društvene mreže na pravi način onda su pred njima dodatni alati kojim je omogućeno targetiranje, fokus grupe, ekonomčnost.

Nakon predstavljanja rezultata, održana je panel diskusija kojoj su prisustvovali novinar Slobodan Georgijev, komunikolog Dragan Močević, analitičarka Aleksandra Vuković i koordinatorka projekta, Daragana Đermanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.