NavMenu

Blokada kartica američkih kompanija "Visa" i "MasterCard" oborila ruske indekse

Izvor: Tanjug Petak, 21.03.2014. 13:58
Komentari
Podeli

Ruski berzanski indeksi oštro su pali nakon što je Vašington u petak (21. mart 2014. godine) u okviru sankcija Moskvi, blokirao"Visa" i "MasterCard" kartice klijenata ruskih banaka, preneo je Rojters, a ruska agencija "RIA Novosti" konstatovala da zamrzavanje kartica predstavlja prvi uticaj sankcija zapada na građane Rusije, za razliku od prethodnih koje su pogađale samo vodeće zvaničnike.

Ruske banke su u petak objavile da su američke kartičarske kompanije "Visa" i "MasterCard" prestale da procesuiraju transakcije vlasnika kartica ruskih banaka pogođenih finansijskim sankcijama SAD. Najmanje tri banke su u petak prijavile da kartice njihovih klijenata ne funkcionišu pri onlajn i klasičnoj kupovini, navodeći da depoziti ipak nisu ugroženi. Banka Rusije, jedina imenovana u proširenim sankcijama SAD, prva je koja je prijavila probleme, navodeći da je do blokade došlo bez upozorenja.

- Uprava banke razume teškoće sa kojima se suočavaju klijenti i uveravamo ih da činimo sve što je u našoj mogućnosti da im pomognemo - navodi se u saopštenju na sajtu banke. Banka Rusije dodaje da klijenti još uvek mogu da podižu novac sa bankomata svoje i partnerskih banaka.

Sobinbank, deo grupacije Banke Rusije, takođe navodi da su kol-centri "pod opsadom" klijenata koji su bili u inostranstvu u trenutku kada su im kartice blokirane.

Probleme je prijavila i SMP banka, u većinskom vlasništvu braće Arkadija i Borisa Rotenberga, koji se nalaze na "crnoj listi" SAD. SMP navodi da druge operacije, uključujući isplatu depozita nisu ugrožene.

Na nove sankcije Vašingtona odmah su reagovali indeksi na ruskoj berzi oštrim padom. Glavni indeks moskovske berze MICEKS, izražen u rubljama, potonuo je tri odsto na 1.281 poena, dok je indeks RTS izražen u dolarima pao 3,6% na 1.109 poena, prenosi Rojters.

Deonice najveće ruske banke Sberbanke pale su 2,9%, a banke VTB 4,3%. Akcije naftnog giganta "Gazprom" skliznule su 2,5%, a "Lukoila" 3,2%, čeličane NLKM 2,9%, a telekomunikacione kompanije MTS 3%.

Američki predsednik Barak Obama potpisao je juče ukaz o uvođenju novih sankcija Rusiji, koje će, kako je najavljeno, pogoditi dvadesetak ruskih zvaničnika, neke pojedince van izvršne vlasti, kao i Banku Rusije koja, po mišljenju Vašingtona, pruža materijalnu podršku ruskom rukovodstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.