NavMenu

Španski privrednici u poseti Beogradu - Predstavnici 17 kompanija sastaće se od 25. do 27. marta sa srpskim kolegama

Izvor: Tanjug Petak, 21.03.2014. 11:30
Komentari
Podeli
Delegacija 17 španskih kompanija posetiće Beograd od 25. do 27. marta ove godine sa ciljem pronalaženja mogućnosti za ulaganja i uspostavljanje međusobne saradnje sa srpskim partnerima, saopštila je danas Ambasade Španije u Beogradu.

Kompanije iz Španije pripadaju različitim sektorima, među kojima su najzastupljeniji sektor infrastrukture, energetike, očuvanja životne sredine, kao i sektor automobilske industrije, navedeno je u saopštenju ekonomskog odelenja Ambasade Španije u Beogradu.

Posetu organizuje Španski institut za promociju spoljne trgovine u saradnji sa Ekonomsko-trgovinskim odeljenjem Ambasade Španije u Beogradu.

Prema oceni španskih biznismena, Srbija je jedna od najznačajnijih ekonomija u jugoistočnoj Evropi i predstavlja veoma atraktivnu destinaciju za španske investitore.

Zvaničan početak posete privredne delegacije biće obeležen 26. marta 2014. godine u hotelu "Metropol" u Beogradu. Prisutnima će se na svečanosti obratiti ambasador Španije u Srbji i u Crnoj Gori Arturo Laklaustra, potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović, direktor Agencije za strane investicije i promociju izvoza (SIEPA) Vladimir Milenković, direktorka Fonda za podršku investicija u Vojvodini Emilija Stefanović i Aitor Mate Rincon, šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Srbiji.

Nakon uvodnog programa, španske firme će imati bilateralne sastanke sa lokalnim institucijama i firmama koje su zainteresovane za saradnju i uspostavljanje strateških partnerstava.

Srbija je glavni ekonomski partner Španije na Zapadnom Balkanu i interesovanje španskih firmi za Srbiju kao potencijalnu investicionu destinaciju je u konstantnom porastu. Trgovinska razmena poslednjih godina beleži značajan porast, a u 2013. godini španski izvoz u Srbiju iznosio je 139,7 mil EUR, dok je izvoz srpskih proizvoda bio 93,2 mil EUR.

Prema podacima Narodne banke Srbije, visina španskih investicija u Srbiji u poslednje tri godine dostigla je 78,3 mil EUR.

Španija je lider u razvoju energije vetra (prvi evropski proizvođač i četvrti u svetu), solarne energije, biogoriva, biomase, kao i hidro i termo energije (tri od pet najvećih kompanija koje se bave proizvodnjom termoelektrične energije dolazi iz Španije)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.