Izvor: Dnevnik | Petak, 21.03.2014.| 08:35

Britanski "Albon" 18. aprila u Rumi pokreće proizvodnju klipnjača za motor

Kompanija "Albon", koja proizvodi klipnjače za motore, počeće proizvodnju 18. aprila u Rumi. Do kraja juna posao će dobiti 100 radnika, a do kraja godine radnu knjižicu će dobiti još toliko. Reč je o fabrici sa britanskim kapitalom koja se u Rumi prostire na 10.000 m2, od čega je proizvodni pogon na 8.500 m2.

U "Albonu" već radi desetak radnika, koji pripremaju početak proizvodnje. Ova kompanija uz "Agenu" u Šimanovcima, pripada najvećim britanskim investicijama u Srbiji, a osim višemilionskog ugovora sa "Fordom" u Rumi će raditi linija i za "Cummins", svetski poznatim proizvođačem motora. Celokupna proizvodnja u Rumi je namenjena izvozu. Prema planu na godišnjem nivou, ova fabrika će izvoziti proizvode u vrednosti od 25 mil EUR jer je predviđena proizvodnja tri miliona klipnjača.

Pred početak rada kompaniju je obišao otpravnik poslova ambasade Velike Britanije Dejvid Mekfarlan, koji je izrazio zadovoljstvo što će baš u Rumi uskoro početi serijska proizvodnja delova za automobilsku industriju.

- U Rumi će se otvoriti jedna ozbiljna evropska kompanija, koja iz godine u godinu ekonomski raste. U stalnom sam kontaktu sa investitorima i slušam o problemima sa kojima se suočavaju. Međutim, situacija u Rumi je potpuno obrnuta. Iskustva "Albona" govore u prilog tome. Nadam se da je ovo početak britanskog investiranja u opštinu Ruma – istakao je Mekfarlan.

Direktor kompanije "Albon" u Srbiji Ismet Grebović objašnjava da su predstavnici "Forda" već stigli i da su dali "zeleno" svetlo za početak proizvodnje. Prema njegovim rečima dan pre zvaničnog početka proizvodnje, odnosno 17. aprila, stiže kompletan materijal za proizvodnju, tako da odlaganja neće biti.

Prvobitno pomeranje otvaranja proizvodnje, ističe Grebović, usledilo je zbog poslovnih partnera u inostranstvu i na njih kompanija "Albon" nije mogla da utiče. Sada su oni rešeni pa od 18. aprila ove godine u svet odlaze klipnjače za automobile proizvedene u Rumi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.