Izvor: eKapija | Petak, 21.03.2014.| 10:16

Šta će Srbija gledati na "YouTube" - Video oglašavanje na popularnom sajtu od sada dostupno i u našoj zemlji

Kompanije iz Srbije sada mogu da postavljaju svoje video oglase na "YouTube". Ovakav vid oglašavanja na najpopularnijem svetskom video servisu na Internetu, od 18. marta dostupan je u šest zemalja u regionu (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Makedonija i Crna Gora), koje su dobile svoje "YouTube" domene.

Ukoliko do sada niste slučajni nabasali na "YouTube" oglašavanje kroz strane promo-kampanje, evo šta to zapravo znači. Reč je o video oglasima koji se najčešće pojavljuju pre videa koji želite videti, a već nakon nekoliko sekundi možete ih preskočiti tako što kliknete na "skip ad".

Sa ovom mogućnošću, "YouTube" sada "ulazi" u oglašivačke budžete srpskih kompanija, a svakako će uticati i na produkciju oglasa, pa će agencije uz televizijske, posebno razmišljati i o reklamama za ovu popularnu veb stranicu.

Iako oglasi mogu da traju neograničeno, preporučuje se da to bude maksimalno 30 sekundi, tako da ih gledaoci zaista pogledaju cele, a ne samo nekoliko sekundi koje ne mogu preskočiti. "YouTube" oglasi će se, logično, osim na računarima i tabletima prikazivati i na pametnim telefonima, a poput svih "Google" modela oglašavanja, oglašivačima će biti dostupni rezultati uspešnosti njihovih kampanja.

Ovaj oblik oglašavanja donosi razne nove mogućnosti za povezivanje sa lokalnom i međunarodnom publikom, te će se se korisnicima oglasi prikazivati kako prilikom pretrage, tako i gledanja ili postavljanja sadržaja.

"YouTube" oglašavanje predstavljeno je 20. marta 2014. godine u Beogradu, u Galeriji "12HUB". Kako je kazao Joško Mrndže, direktor kompanije "Google" za Adrijatik regiju, sa milijardu korisnika mesečno i 100 sati postavljenog video materijala svakog minuta, "YouTube" daje ogromne mogućnosti da doprete do kupaca.

Kako je objašnjeno, zahvaljujući inovativnim rešenjem "Trueview formats", oglašivač će plaćati samo ako korisnici "YouTube" aktivno pregledaju njegov materijal.

Evo kako to izgleda iz ugla oglašivača. Korisnicima u Srbiji na raspolaganju su "Trueview In-stream" i "Trueview In-display" platforme, a video oglasi se prikazuju pre, za vreme i uporedo sa video sadržajem koje korisnici "YouTube" gledaju.

"Trueview In-stream" funkcioniše ovako: gledaoci imaju mogućnost da pogledaju celu reklamu ili da je isključe ("skip") nakon pet sekundi. Ne postoji ograničenje trajanja reklame, ali se oglašivačima ona naplaćuje samo ako je gledalac pogleda bar 30 sekundi.

"In display"oglašavanje funkcionše tako što korisnici "YouTube" moraju da kliknu na vaš oglas (pokazuje se tzv. "teaser", uz video koji gledaju). Kompanija plaća ako korisnik otvori i počne da gleda video.

Iako je neosporno je YT i televizija nisu suprotstavljeni kanali oglašavanja, već da se naprotiv mogu odlično dopunjavati, jedna od očiglednih prednosti mreže i odnosu na "staru damu" je – način plaćanja. Ako korisnici ne gledaju vaš video, nećete plaćati.

Nije tajna da korisnici nisu oduševljeni idejom da gledaju nove reklame na "YouTube", pa se postavlja pitanje - koliko njih će stvarno videti vaš oglas?

Cifra na koju "Google" računa iznosi 21%. Prema procenama, toliki postotak korisnika će zaista i pogledati video do kraja, objasnio je predstavnik kompanije "Google" iz nemačke, a prema njegovim rečima, očekivana cena je 0,02-0,03 USD po pregledu.

Šta je još ovde korisno? Iako će dobar deo korisnika posle par sekundi "preskočiti" vašu reklamu, istraživanja pokazuju (a znate i po sebi), da gledalac najčešće ipak zapamtiti brend koji je video. Koliko će biti teško ili lako gađati pravu ciljnu grupu putem "YouTube" i koliko će domaće kompanije sada i budućnosti "naginjati" tome (u odnosu na druge vidove oglašavanja), sada će pokazati praksa. Uprkos tome, nema sumnje da Internet oglašavanje sigurnim korakom i u Srbiji grabi ka pobedničkom postolju.

Kako pišu portali u susednoj nam Hrvatskoj, neki oglašivači ovo vide kao veliku priliku za novu kreativu, dok su pak pojedini oprezni u ocenama, dok ne vide prve rezultate. Biće zanimljivo videti da li će se i koliko video oglašavanje prilagoditi novom formatu.

Pretraživanje

Kao i na "Google" pretraživaču, oglašivači u Srbiji će moći da predstave relevantan video oglas uz rezultate "YouTube" pretraživanja putem "Trueview Inf-search ads" platforme, gde oglašivač plaća samo u slučaju kada korisnik klikne na oglas.

M.S.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.