NavMenu

Nema tradicije nasleđivanja - Šta je pokazalo prvo istraživanje o statusu porodičnih firmi u Srbiji?

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.03.2014. 14:48
Komentari
Podeli

Porodične firme čine jedan od ključnih temelja svetske ekonomije. Oko 70% firmi je u rukama porodica, i one čine više 50% BDP i 60% zaposlenosti. Međutim, 70% tih porodičnih firmi ne preživi transfer iz prve u drugu generaciju, a 95% ne nadživi treću generaciju. To je posledica nedostatka pripreme narednih generacija da savladaju zahteve proširenog poslovanja, prepoznaju sve jake strane svoje firme, a slabosti otklone u najboljoj meri.

Srbija nema istraženu tradiciju nasleđivanja porodičnih firmi, a njihovi vlasnici i menadžeri suočavaju se sa izazovima ukupnog privrednog ambijenta bez stvarnih podsticaja ili ozbiljnije podrške u poslovanju – zajednička je konstatacija učesnika prvog istraživanja o status porodičnih firmi u Srbiji koje su sprovele kompanije "Chapter 4 PR" i "ProEduca", pod generalnim pokroviteljstvom kompanije "Vip mobile" i uz podršku PKS.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja, u periodu od 20. januara do 28. februara 2014. godine kontaktirano više od 1.500 porodičnih preduzeća, da bi dobili 190 upitnika, ali zbog uočenih nepravilnosti 20 nije učestvovalo u finalnoj analizi. Anketirano je 170 uspešnih domaćih porodičnih firmi, a među njima su: "Art Ival", "Greenet", "Sunce Marinković", "Infostud", "Tehnoplast", "Trikotaža Ivković", "Sirogojno company", "Tehnobiro", "Perihard", "Galeb", "Novitas", "Drvo Art", "Enelps", "Refot B", "Pharmanova", "Tehnikom" i druge.

- Prema rezultatima prvog ovakovog istraživanja u Srbiji, oko 60% firmi posluje manje od 20 godina. Njih 84,5% osnovali su trenutni vlasnici, 11,9% je nasleđeno, a 3,6% kupljeno. Podaciji pokazuju i da je 67,9% firmi u "rukama" prvog vlasnika, kod 29,2% rukovodeću ulogu ima druga generacija, a samo 2,4% nasledila je i njima upravlja treća generacija vlasnika, što najdirektnije upućuje na veliki izazov generacijske tranzicije koji nas očekuje - izjavila je Tamara Bekčić, generalna direktorka "Chapter 4" agencije za odnose s javnošću.

Sa konferencijeSa konferencije

Vlasnici porodičnih firmi imaju veliko poverenje u članove svoje porodice i u 44,6% slučajeva za važne odluke konsultuju upravo njih. Isključivo samostalno donosi odluke 23,2%, a oko 32,1% se savetuje sa drugim stručnjacima koji pripadaju kategoriji tzv. neporodičnih menadžera. Čak 25% vlasnika nema praksu da zapošljava "neporodične" menadžere.

- Zanimljivo je da načelno postoji otvorenost za eksterne menadžere, ali to vlasnici ne pokazuju i u praksi. Menadžere na visokim pozicijama, a koji nisu deo porodice, nalazimo kod 41,7% ispitanih preduzeća – ističe Bekčić.

Veliki broj porodičnih firmi osetio je posledice svetske ekonomske krize i to njih 81%. To je uzrokovalo i značajan procenat onih kojima su se prihodi smanjili – 39%. Međutim, isti procenat kompanija je uspeo poslednjih godina i da poveća prihode.

Kao najveće poslovne izazove vlasnici firmi navode pronalazak kvalitetnih radnika, visoke obaveze prema državi, svakodnevne administrativne poteškoće, teškoće pri dobijanju kredita, jaku stranu ili domaću konkurenciju.

Strateške planove u poslednjih šest meseci je revidiralo ili ažuriralo 48,8% preduzeća, dok je to prošle godine učinila svaka četvrta firma. Interesantan je podatak da svako deseto preduzeće (11,3%) nema strateški poslovni plan. Vlasnici firmi u narednom period akcenat u svom poslovanju staviće na unapređenje pre svega prodaje i proizvodnje, zatim idu ljudski resursi o edukacija, marketing i izvoz.

- "Vip" prepoznaje značaj preduzetništva za razvoj Srbije i želi da podstakne vlasnike porodičnih firmi da steknu potrebna znanja i veštine za uspešano upravljanje i nastup na tržištu. Moderne tehnologije, u kojima prednjače telekomunikacije, pomažu menadžerima da unaprede porodični biznis, jer omogućavaju poslovanje po najsavremenijim standardima i otvaraju nove mogućnosti na domaćem i bolji pristup stranim tržištima - naglasio je Vojislav Lalić, direktor marketinga za poslovne korisnike u kompaniji "Vip mobile".

"Vip poslovni forum" 9. aprila

Iako sve uspešne firme liče jedna na drugu, svaka neuspešna je neuspešna na svoj način. Cilj projekta upravo je da ukaže na specifične probleme porodičnih firmi koje čine veliku većinu u strukturi ukupne privrede, skrene pažnju na ključne izazove od kojih zavisi opstanak i budućnost preduzeća i da njihovim predstavnicima učini dostupnim predloge i mogućnosti za prevazilaženje istih i povećanje šansi za dugoročnu održivost i uspeh.

Ovo su samo neki od pokazatelja koji potvrđuju potrebu za ozbiljnim pristupom i aktivnostima u pravcu unapređenja poslovanja porodičnih firmi kod nas. Iz tog razloga, kao sledeći korak u okviru projekta, "Chapter 4", "Pro Educa" i "Vip mobile" kao generalni pokrovitelj, 9. aprila organizuju prvi "Vip poslovni forum" u Srbiji pod nazivom "Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije."

- U planu je i izrada publikacija "Porodične firme – Stub razvoja ekonomije Srbije", ali mnogobrojne radionice i predavanja stručnjaka o porodičnim firmama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku i Kruševcu - kaže za "eKapiju" Tamara Bekčić i dodaje da je istraživanje pokazala da je Srbija ispod svetskog proseka, a istraživanje će biti ponovljeno za godinu, dve kada će se videti da li su te razmene iskustava i konkretni saveti urodili plodom.

I.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.