Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.03.2014.| 16:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

I bombone donose profit - Porodična kompanija "Candy Universe" posle uspešnog starta na srpskom tržištu nudi franšizu i ulazi u šesti tržni centar

Kažu da ima neka tajna veza između nas i slatkiša. Pogotovu bombona. Šta – ne znamo, ali da prodaja slatkiša može biti uspešan biznis, kazuje nam primer bračnog para Pezelj koji je uspeo da stvori svoj "slatki univerzum", zaposli više od 15 ljudi i da sa novim idejama i investicijama uđe u drugu godinu poslovanja.

Bili su na korak da odu iz zemlje. Onda su odlazak u Ameriku zamenili idejom da pokušaju da stvore nešto svoje. Kompaniju, u kojoj će Sanja Pezelj primeniti svoja ranije stečena iskustva, a njen suprug Boris dati kreativnu podršku sa funkcije direktora marketinga.

Tako su u decembru 2012. godine, Sanja i Boris okupili prijatelje, rođake i kumove i osnovali "Candy Universe", kompaniju koja se bavi prodajom čokoladnih deserata i dražeja i gumenih bombona, koji ne postoje kod nas na tržištu.

Ovaj slatki univerzum poseduje veselo dizajnirane štandove u najvećim tržnim centrima u Srbiji. Na njima potrošači mogu da izaberu na desetine različitih čokoladnih deserata, dražeja, gumenih bombona i lizalica, po sistemu "pick&mix". To znači da za određenu cenu kupac sam bira svoju kombinaciju slatkiša, i kako Boris kaže, nema minimalne količine za kupovinu, već se bukvalno može od svake vrste kupiti po jedna bombona.

Sanja Pezelj
Sanja Pezelj

Posle godinu dana poslovanja, imaju 15 zaposlenih, kao i 6-7 studenata koji kod njih rade preko omladinske zadruge.

Najveći deo asortimana uvoze iz Belgije, Nemačke, Holandije, Španije. U gumenom programu imaju pedesetak vrsta proizvoda, dok u čokoladnom ima oko 40. Trude se da na svakih dva-tri meseca uvode nove ukuse, menjajući neke vrste koje se slabije prodaju.

Od domaćih proizvođača sarađuju sa kompanijama "Candy D" i "Art Ival", dok u liniji gumenih proizvoda nemaju srpskih proizvođača.

Prema analizama prodaje, najviše ih kupuju žene od 21 do 40 godina. Iako su deca okidač za kupovinu, mnogo više je kupaca među odraslima. Najbolje se prodaje "mlečni lešnik" iako su u poslednje vreme sve traženije "nugat korpice" i "irish cream korpice". Od gumenih se najbolje prodaju oni najstariji oblici, mede, "koka kolice", kupine, kisele trakice....

- Većina čokoladnog programa je kod nas jeftinija nego u prodavnici...Prženi badem, dražeje sa marcipanom, samo su neki od proizvoda kojih nema nigde u Srbiji. Nama je na takvim (čokoladnim) proizvodima zarada minimalna, i onda to nadomestimo većom zaradom na gumenim bombonama – kaže Boris.

Franšize

"Candy Universe" planira franšizno širenje na dva načina. Jednu vrstu franšize ponudiće na domaćem tržištu, a drugu u inostranstvu, gde akcenat za početak stavljaju na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Kod nas "Candy Universe" nudi igraonicama, kafićima, poslastičarnicama i drugim lokalima svoje "kornere".

– Naparavili smo korner (manji štand) za devet različitih vrsta bombona koji se može implementirati u postojeće lokale. Iako bombone zadržavaju svežinu dugo, pravi ugođaj i ukus prilikom konzumacije se postiže ukoliko se u posudama zadržavaju svega par dana. Zbog toga zadržavamo pravo da procenimo da li bi određeni primalac zaista mogao da ostvari željeni promet – objašnjava Boris Pezelj.

Primaoci franšize u Srbiji treba samo da obezbede najmanje 1 kvadrat prostora i dobru prodaju, a kompletnu opremu će dobiti besplatno.

Boris i Sanja Pezelj su, ipak, svoje snage koncentrisali na razvijanje franšize u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

- Prvo smo hteli da na ta tržišta uđemo samostalno. Kako sa jednim štandom ne bismo uradili ništa, zaključili smo da bi to bili previsoki izdaci za nas. S druge strane, za nekog ko već ima svoj posao, ili možda ima samo lokaciju ili magacin, ovo je idealna šansa – objašnjava Pezelj.

Početna franšizna naknada za pojedinačnog primaoca franšize u inostranstvu je od 8.000 do 10.000 EU, uključujući dva meseca besplatne nabavke robe i ostalog materijala neophodnog za poslovanje. To znači da su kompanije u prva dva meseca autonomne u poslovanju.

"Candy Universe" je za primaoce franšize pripremio detaljna uputstva kojih bi morali da se pridržavaju: izbor lokacije, da ne ubacuju bombone drugih dobavljača, da prodavačice moraju da imaju vezanu kosu i niz drugih detalja. Time, kažu, žele da se poštuju standardi koje oni imaju na svim svojim prodajnim mestima.

Takođe primaoci franšize dobijaju i marketinšku podršku, budući da je "Candy Universe" veoma aktivan na Internetu i društvenim mrežama.

Prvi kredit

Pre nekoliko dana Pezeljovi su otvorili svoj peti objekat – u beogradskom tržnom centru "Zira". Već 19. aprila otvoriće još jedan – u "Immo centru" u Novom Beogradu.

Takođe, s prolećem, već od aprila, pokrenuće i odvojen portal na kome će ponuditi korporativne poklone. Kako kažu, kompanije se sve više odlučuju da poslovnim partnerima i klijentima, poklanjaju originalne, uglavnom čokoladne, poklone.

Ima i onih koji se odlučuju za kombinaciju čokoladnih i gumenih bombona. Među kupcima, imali su banke, farmaceutske i kozmetičke kompanije...

Nakon toga, u septembru planiraju jednu veću investiciju – uvoz većih količina zaliha, što će, po prvi put finansirati kreditnim zaduživanjem.

A o čemu maštaju?

- O pokretanju sopstvene proizvodnje. To bi bio logičan korak, čime bismo zaokružili naš rad – jednoglasni su Sanja i Boris.

Slatki brak

U kancelariji u kojoj razgovaramo, koja je svojevrstan izložbeni prostor, sa zidnih polica smeškaju nam se tegle sa čokoladnim korpicama, marcipanom, karamelama, gumenim medama, gumenim jajima na oko, drakulinim zubima, koka kolicama... Direktorka Sanja Pezelj kaže da tu nisu sve vrste, "jer su neke pojeli". Upravo iz razloga da ne bi došla u iskušenje, tu kancelariju prepustila je suprugu, a ona se smestila u susednu.

Na pitanje kako izgleda kada mu je supruga direktorka, Boris Pezelj kaže- sjajno.

- Sanja je alfa i omega naše kompanije, a naši poslovi su odvojeni – kaže Boris, dok Sanja uz osmeh dodaje "da se ni ona ne meša u kreativni svet svog supruga".

Svojoj deci, sa druge strane, ograničavaju konzumiranje bombona, koje nikada ne nose kući.

- Ukoliko hoće bombone, odemo do nekog od štandova u tržnim centrima, oni izaberu, mi platimo i onu to pojedu – kaže stroga mama.

Jelena Đelić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.