Izvor: Jugmedia | Četvrtak, 20.03.2014.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niški "Nissal" zatražio sopstveni stečaj - Ročište zakazano za 2. april

(Foto: nissal.co.rs)
Privredni sud u Niš pokrenuo je nedavno predstečajni postupak niške industrije aluminjuma "Nissal" i to na inicijativu samog "Nissala". U ovom preduzeću objašnjavaju da su se na pokretanje stečajnog postupka odlučili kako bi mogli da realizuju plan restrukturiranja.

Prema rečima direktor opšteg sektora "Nissala" Nebojše Krstića restrukturiranje će omogućiti toj kompaniji da smanji pritisak dugovanja.

- Dugovanja "Nissala" iznose ukupno 23 mil EUR, s tim što se najveći deo ovog duga, oko 18 mil EUR, odnosi na kredite. Ostali dugovi se kreću u rasponu od milion do 2 mil EUR - kazao je Krstić.

On je pojasnio da bi restrukturiranje bilo obavljeno u periodu od pet godina, s tim što bi poverioci bili podeljeni u šest grupa sa različitom dinamikom isplate.

- Sa mesečnom proizvodnjom od 320 tona aluminijuma "Nissal" može da izmiruje tekuće troškove, ali ne da izmiruje zaostale dugove. Kada bude bilo više para za nabavku sirovina "Nissal" će moći da mesečnu proizvodnju podigne na 1.000 tona, a sa tim obimom proizvodnje moći će da izmiruje i zaostale dugove - podvukao je Krstić.

Predstavnici manjinskih akcionara međutim tvrde da se stečajem želi izbeći razotkrivanje malverzacija tokom i nakon privatizacije, ali izvršenje obaveza prema državi i radnicima.

- Odluka Privrednog suda samo je početak kraja "Nissala" koji je u trenutku privatizacije 2003. godine imao 1.254 radnika koji su redovno primali plate. U preduzeću radi sada oko tri stotine radnika kojima zadnje dve godine nisu uplaćeni doprinosi - ističu manjinski akcionari predvođeni nekadašnjim sindikalnim funkcionerima Zoranom Đorđevićem, Živojinom Mitićem, Petronijem Dinićem i Milanom Vasićem.

Ročište pred Privrednim sudom na kome bi trebalo da se usvoji plan reorganizacije "Nissala" zakazano je za 2. april ali manjinski akcionari tvrde da neće dati da se ono održi.

Većinski vlasnik "Nissala" je pre više od desetak godina putem tendera postao "Domal inženjering" iz Beograda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.