Izvor: eKapija | Utorak, 18.03.2014.| 18:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Objavljen pravilnik o načinima kreditiranja agrara - Država daje dinarske zajmove sa kamatnom stopom do 6%

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednim gazdinstvima.

Krediti će se odobravati u dinarima bez valutne klauzule, na rok od jedne do tri godine, i sa grejs periodom od godinu dana (koji je obuhvaćen periodom otplate), objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede (www.mpsv.gov.rs).

Kamatna stopa je 4% na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i 6% za kredite namenjene razvoju ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva i za u ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Pravo na kreditnu podršku imaju poljoprivrednici, nosioci komercijalnog porodičnog gazdinstva, preduzetnici, ali i zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i mikro i mala preduzeća.

Poljoprivrednici, preduzetnici i firme mogu da računaju na iznos do pet miliona dinara, a zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara.

Krediti se pored ostalog mogu tražiti za nabavku priplodnih junica, priplodnih krava starosti do pet godina, teladi, junadi, jagnjadi, jaradi i prasadi za tov, priplodnih grla u svinjarstvu, pilića za tov, nabavku pčela i riblje mlađi za tov.

Kredit se mogu dobiti i za kupovinu semena i sadnog materijala za ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, povrtarsto i cvećarstvo, kao i za sve vrste mineralnih đubriva i sve vrste sredstava za zaštitu bilja.

Država će pomoći i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, pa će krediti moći da se traže i za nabavku mehanizacije i opreme za proizvodnju žitarica, industrijskog, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, što uključuje kombajne, traktore, mehanizaciju za predsetvenu obradu zemljišta, mehanizaciju za setvu, mehanizaciju za zaštitu, opremu za čuvanje, preradu i pakovanje.

Kredit će moći da se uzme i za mehanizaciju i opremu za proizvodnju voća, povrća i ukrasnog bilja.

U Ministarstvu poljoprivrede nisu mogli da preciziraju kolika je ukupno novca iz budžeta predviđeno za te subvencionisane kredite. Tek se očekuje i potpisivanje ugovora sa poslovnim bankama i osiguravajućim društvima nakon čega će biti poznata procedura za odobrenje kredita, kao i banke koje će ih odobravati, objavila je Beta.

Kompletan tekst Pravilnika uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku pogledajte ovde:

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.