NavMenu

Novi sastanak Radne grupe za Zakon o radu 27. marta

Izvor: Tanjug Utorak, 18.03.2014. 15:41
Komentari
Podeli
Radna grupa za izmene Zakona o radu sastaće se ponovo 27. marta, kada bi trebalo da se razmatraju odredbe koje se odnose na minimalnu zaradu i prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, izjavio je danas Tanjugu potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović.

Sindikati su pri stavu da bi minimalna cena rada trebalo da se utvrđuje jednom godišnje i to u oktobru, i da iznosi najmanje 70% od minimalne potrošacke korpe.

Takođe, sindikati smatraju da bi prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i dalje trebalo da važi, odnosno da se ne ukida.

Mihajlović je rekao da su mnogi detalji koji se odnose na odredbe u vezi rada na određeno vreme i načina isplate otpremnina ostali neusaglašeni i da će se za to sačekati formiranje nove Vlade Srbije.

Na ranijim sastancima Radne grupe predstavnici radnika su tražili su da rad na određeno vreme, u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu, mora da bude ograničen na 20% od ukupnog broja zaposlenih.

Kada je reč o otpremninama, sindikalci su se složiili da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate.

Direktor Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić, rekao je juče Tanjugu da očekuje da se u što kraćem roku nastavi sa sastancima i razgovorima u vezi sa Zakonom o radu.

On smatra da se već godinu dana izgubilo u razgovorima i da bi bilo dobro da se ispoštuju rokovi i da se kompromis oko spornih odredaba postigne do juna.

Na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa predstavnicima Vlade početkom januara dogovoreno je da se Nacrt izmena Zakona o radu završi do 1. maja, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja juna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.