Izvor: eKapija | Utorak, 18.03.2014.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Školski udar na srednjem naponu - Trgovci strujom zbog nekonkurentne cene ulaze promišljeno u drugu fazu liberalizacije tržišta električne energije

(Foto: Suzana Obradović)

Iako je prva faza liberalizacije tržišta struje u Srbiji počela 2013. godine sa potrošačima na visokom naponu, čini se da naše tržište još nije reprezentativan primer za slobodno. Druga faza otvaranja tržišta električne energije za kupce na srednjem naponu je počela 1. januara ove godine, međutim, veliki trgovci strujom u našoj zemlji nisu sada zainteresovani da učestvuju u prodaji.

Kako su "eKapiji" rekli u "EFT Trade", planom poslovanja za 2014. godinu nisu predvideli da učestvuje na maloprodajnom tržištu električne energije na srednjem i niskom naponu u Srbiji. Ta kompanija je ipak zainteresovana da u narednom periodu snabdeva strujom ove kupce, ali kada se steknu odgovarajući uslovi.

- U svom srednjeročnom planu poslovanja, "EFT Trade" ima nameru da učestvuje i u ovom segmentu tržišta u Srbiji, sa iskustvom koje već ima u drugim zemljama regiona u kojima je otvaranje tržišta započelo još pre nekoliko godina. Nastavićemo da pratimo relevantnu zakonsku regulativu i podzakonska akta, kao i uslove na tržištu snabdevanja električnom energijom u Srbiji, kako bismo, kada se za to steknu uslovi, mogli da ponudimo adekvatnu uslugu za potpuno snabdevanje potrošača na srednjem i niskom naponu – objašnjavaju u EFT.

Snabdevači strujom ukazuju da cena struje sada nije tržišna, jer "Elektroprivreda Srbije" koja je do sada imala monopol vodi socijalnu politiku odnosno daje cenu nižu od tržišne, tako da otvaranje tržišta za kupce znači veću cenu struje.

Iz kompanije "Axpo", koja trguje strujom u Evropi i ima predstavništvo u Srbiji, kažu da nisu ni pokušavali da daju ponudu kupcima na srednjem naponu jer ne mogu da ponude konkurentnu cenu.

(Foto: Suzana Obradović)

- Naše ponude možemo bazirati na uvozu struje, ne možemo da kupujemo od domaćih proizvođača, tako da ne možemo kontrolisati cenu kao EPS – kaže za "eKapiju" Veljko Cvijić, direktor "Axpo".

Jedan od najvećih regionalnih trgovaca strujom "Rudnap Group" odlučio je da dobro razmotri sve aspekte druge faze liberalizacije tržišta električne energije u Srbiji.

- Potrebno je da čitav proces prođe kroz određene faze kako bismo mogli da govorimo o konkretnim predviđanjima, a u ovom trenutku naša očekivanja su prilično razumna. Prvi od elemenata na koji se u tom procesu nailazi jeste činjenica da je električna energija u Srbiji, i drugim zemljama pre liberalizacije tržišta, bila sredstvo kupovine socijalnog mira i to je razlog da je cena sa kojom se krenulo u otvaranje tržišta niža od realne. Mi smo iz tog razloga u posao snabdevanja potrošača na srednjem nivou krenuli promišljeno, kako bismo sve procedure i tehnike koje su novina na našem tržištu postupno uvodili u naše poslovanje – rekla je za "eKapiju" Sanja Božinovska, direktorka sektora za trgovanje električnom energijom kompanije "Rudnap Group".

I u toj kompaniji procenjuju da će doći trenutak kada će cena struje "postati odraz realne slike u regionu, odnosno tržišna".

Prema podacima Agencije za energetiku u Srbiji licencirano je oko 70 snabdevača električnom energijom, od kojih je 30 aktivno. U "Elektroprivredi Srbije" su nam rekli da je "EPS Snabdevanje" zadržalo 97% tržišta na srednjem naponu.

Prošle godine, kada je otvoreno tržište na visokom prenosu, EPS je izgubio jednog kupca, koga je preuzeo GEN-I.

(Foto: Suzana Obradović)

Srđan Resavac, predstavnik slovenačke kompanije, je na konferenciji Balkanmagazina "U susret tržištu električne energije" održanoj sredinom februara izjavio da su tog kupca zadržali na visokom naponu i u 2014. godini, a da su na srednjem i niskom naponu stekli 2,5% tržišnog učešća i zaključili ugovore o isporuci 200 miliona kilovat časova električne energije.

Kupci na srednjem naponu

Sve kompanije i preduzeća na srednjem naponu, odnosno kompanije i preduzeća koji imaju više od 50 zaposlenih ili godišnji prihod veći od 10 mil EUR ili su priključeni na napon veći od 1 Kv treba da izaberu od koga snabdevača će da kupe struju. Zbog nespremnosti kupaca na ovaj korak, kojih je oko 3.200, rok je prvobitno produžen do 1. marta a potom do 30. juna.

Kako "eKapija" saznaje u Ministarstvu energetike, ukupno je 2.509 kupaca na srednjem naponu zaključilo ugovor sa snabdevačima.

Iako se nekim javnim preduzećima na tender za nabavku električne energije niko ne javlja ni posle trećeg raspisa, u Ministarsvu energetike tvrde da "nema indicija da će biti produženja roka za izbor snabdevača".

Slaba informisanost i kratak vremenski period

Osnovna škola "Kralj Aleksandar I" iz Gornjeg Milanovca treći put je raspisala tender za nabavku električne energije.

- Dobili smo nalog iz opštinske uprave da raspišemo tender, ali nam se još niko nije javio ni za treći raspis. Očekujemo da će nam se javiti "EPS Snabdevanje" – rekao nam je Aco Mijailović, sekretar škole.

Osim toga, dosta škola i ne znaju zašto upšte treba da raspišu tender. U Gimnaziji 20. oktobar iz Bačke Palanke, koja je 12. marta raspisala tender za nabavku struje, kažu da su svi raspisali konkurs pa su se i oni odlučili na taj korak.

- Čuli smo da se školama u našoj opštini niko nije javio na tender, nadam se da se ni nama neće javiti jer nismo uopšte informisani o ovoj celoj situaciji – rekli su nam u bačkopalanačkoj Gimnaziji.

Obratili smo se "Elektroprivredi Srbije" sa pitanjem da li se "EPS Snabdevanje" prijavljuje na sve tendere s obzirom na to da neka javna preduzeća po treći put raspisuju javni poziv.

- "EPS Snabdevanje" se javlja na sve tendere objavljene na Portalu Uprave za javne nabavke i odgovara na sve ponude koje pristižu od kupaca - rečeno je "eKapiji u EPS-u.

Odakle onda po tri puta isti raspis ostaje nerazjašnjeno. Odgovor možda možemo pronaći u obrazloženjima onih koji su nekoliko puta raspisivali konkurs za nabavku električne energije i nisu dobili nijednu ponudu, a on glasi:

- Broj snabdevača električnom energijom na otvorenom tržištu i kratki vremenski period od otvaranja tržišta električne energije.

Za treću fazu liberalizacije tržišta električne energije bi trebalo da se pripreme male firme i domaćinstva, sa velikom razlikom da će moći da zadrže javno snabdevanje odnosno neće morati da biraju snabdevača strujom.

Suzana Obradović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.