Izvor: eKapija | Subota, 15.03.2014.| 07:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

U PKS osnovana grupacija trgovaca igračkama

Udruženje za trgovinu Privredne komore Srbije bogatije je za Grupaciju trgovaca na veliko i malo igrama i igračkama. Grupacija planira da okupi sva privredna društva koja se legalno bave trgovnom igračkama u cilju usaglašavanja kvaliteta sa direktivama EU, unapređenja bezbednosti dece i efikasnijeg zastupanja svojih interesa pred nadležnim organima.

Najveći problem trgovaca igračkama, kako je istaknuto na osnivačkoj sednici, jeste nelojalna konkurencija i siva ekonomija koja zahvata veliki deo tržišta. Kupovina jeftinih igračaka, sumnjivog kvaliteta i porekla bez jasne deklaracije i znaka CE, da je proizvod bezbedan za upotrebu, može biti veoma opasna jer ta roba može da sadrži razne toksične materijale, istakli su članovi grupacije.

Bezbednost lekova, hrane i igračaka od vitalnog je značaja za celu populaciju, istakla je sekretar Udruženja za trgovinu Gordana Hašimbegović. Ona je pozvala članove grupacije da učestvuju u radu Međuresorne radne grupe za borbu protiv sive ekonomije.

Kontrola kvaliteta na carini je pravi put za bezbedne igračke jer je veliki broj carinskih propisa već usaglašen sa EU direktivama, ali ima mesta za poboljšanje, rekao je Darko Popović, predsednik grupacije.

Gordana Tiodorović iz Biroa PKS za saradnju sa EU rekla je da je u planu donošenje Pravilnika o deklarisanju igračaka usaglašenog sa direktivama EU. Pregovaračko Poglavlje jedan odnosi se na bezbednost igračaka i imaće uticaj na poslovanje uvoznika, objasnila je ona.

Grupacija trgovaca na veliko i malo igrama i igračkama namerava da u svoj rad u budućnosti uključi proizvođače i distributere opreme za bebe.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.