Izvor: Jugmedia | Petak, 14.03.2014.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Niška pivara" ide u bankrot - Poreska uprava glasala protiv reorganizacije preduzeća

Iz stečaja koji je pokrenut početkom avgusta prošle godine, "Niška pivara" odlazi u bankrot, pošto je na poverilačkom ročištu Poreska uprava glasala protiv reorganizacije ove firme. Potraživanje Poreske uprave od Pivare predstavljalo je većinsko potraživanja poverilaca prvog isplatnog reda, tako da ostali poverioci nisu mogli ni da se izjašnjavaju o reorganizaciji.

Prema rečima portparola Privrednog suda u Nišu, sudije Gorana Kontića, na potezu su sada stečajni upravnik i odbor poverilaca koji treba da odrede kako će biti prodata "Niška pivara" – kao celina ili ne.

Stečajni upravnik "Niške pivare" Ljubomir Kostić kaže da se stečajni postupak nije završio onako kako se priželjkivalo i da će zbog toga biti na gubitku i Poreska uprava, koja je glasala protiv plana reorganizacije. Kostić podseća da je plan reorganizacije predviđao oporavak pivare u periodu od pet godina.

- Plan je bio pokretanje proizvodnje i namirenje poverioca od prodaje piva. Međutim, predstavnici Poreske uprave nisu bili zadovoljni predloženom dinamikom isplate dugova. Zahtevali su dinamiku koja nije bila realna. Čak i da je usvojena, takva dinamika ne bi mogla da bude realizovana - istakao je Kostić.

On je naglasio da će procenat naplate potraživanja kroz prodaju "Niške pivare" iz bankrota, sigurno biti manji nego da su potraživanja isplaćivana kroz reorganizaciju.

Pored toga, dodao je Kostić, da je proizvodnja u pokrenuta, Poreska uprava bi svakodnevno ubirala određene prihode pošto je pivo akcizna roba.

Prema podacima koje je stečajni upravnik saopštio, imovina "Niške pivare" vredna je oko 352 miliona dinara, a njene obaveze iznose ukupno 570 miliona dinara. Pivara najviše duguje Poreskoj upravi – 317 miliona dinara, potom radnicima za neisplaćene plate duguje 44 miliona i vodovodu 22 miliona dinara.

Proizvodnja piva u "Niškoj pivari" obustavljena je sredinom 2012. godine, a oko 130 radnika punih 15 meseci pre odlaska u stečaj nije primalo platu. Stečajni postupak pokrenut je upravo na inicijativu zaposlenih, pošto sada već bivši vlasnik Jovica Stefanović Nini nije preduzeo potrebne mere da pokrene proizvodnju i deblokira račun firme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.