NavMenu

Izvoz rekordan, mogućnosti još veće - Trgovinska razmena Srbije i Rusije u 2013. premašila 3 mlrd USD

Izvor: Tanjug Četvrtak, 13.03.2014. 15:55
Komentari
Podeli
Željko Sertić na skupu "Izvoz bez granica" (Foto: pks.rs)Željko Sertić na skupu "Izvoz bez granica"
Ukupna robna razmena između Srbije i Rusije je u 2013. izosila nešto više od 3 mlrd USD, što je za 11,6% više u odnosu na 2012. godinu, rečeno je danas na skupu "Rusija-Srbija: Izvoz bez granica".

Predstavnici Rusije su u Privrednoj komori Srbije istakli da ogromno rusko tržištu ima veliku potrebu za srpskim poljoprivrednim proizvodima, kao i da bi Srbija trebalo više da koristi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom.

Srpski izvoz u Rusiju u 2013. je bio nešto više od milijardu dolara, što je rast od 22,2% u odnosu na 2012. godinu. Uvoz iz Rusije je, takođe, porastao u 2013. za 6,6% i iznosio je 1,96 mlrd USD.

Prema podacima PKS, Srbija iz Rusije najviše uvozi energete, a izvozi hula-hop i samodržeće čarape.

- Robna razmena sa Rusijom je u 2013, prvi put od devedesetih godina prošlog veka, premašila 3 mlrd USD, ali još ima prepreka u izvozu koje treba prevazići - istakao je predsednik PKS Željko Sertić.

On je istakao da se u prethodnom periodu značajno povećao broj srpskih kompanija koje posluju u Rusiji, zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini. Sertić je dodao da PKS sarađuje sa svim ruskim kompanijama koje posluju na teritoriji Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Vladimir Milenković je naglasio da je rusko tržište sa 144 miliona stanovnika veoma atraktivno za izvozno orijentisane zemlje. On je rekao da je ruska ekonomija jedna od najbrže rastućih u svetu i da bi trebalo pojačati trgovinsku saradnju sa tom zemljom.

Direktor Direkcije za promet poljoprivrednim proizvodima, ribarstvo i prehrambenu industriju Rusije, Mihail Orlov, rekao je da postoji trend rasta robne razmene poljoprivrednih proizvoda i naveo da je u 2013. godini ona iznosila 271 mil USD, što je za 25% više nego u 2012. Orlov je rekao da bi Srbija trebalo prilikom izvoza u Rusiju više da vodi računa o fitostanitarnim i veterinarskim inspekcijama, koje se sprovode u skaldu sa ruskim propisima.

Specijalni savetnik prvog potpredsednika Vlade Nemanja Stevanović je naglasio da je Rusija ekonomska i energetska svetska sila i da je zahvaljujući ruskim partnerima "Naftna industrija Srbije", od gubitaša postala jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji.

Skupu je prisustvovao i Valentin Masenkov iz Kabineta zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina. Rogozin je u pismu poručio da bi trebalo povećati plasman srpskih proizvoda na rusko tržište.

Na skupu je razgovarano o putevima i specifičnostima isporuke robe u Rusiju iz Evrope i balkanskih zemalja, o propisima i procedurama carinjenja robe prilikom izvoza u tu zemlju, kao i o finansijama, logistici, zakonskoj regulativi, sanitarnoj kontroli, marketingu, maloprodaji i sertifikaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Industrija

Bankrotirao popularni srpski brend

Popularni brend Ivica i Majica danas je na svojoj zvaničnoj stranici na fejsbuku objavio bankrot. Na svojim društvenima mrežama oni su podelili video u kojem su napisali da je došlo do kraja njihovog poslovanja. "Kraj jedne bajke" stoji u opisu ovog videa. Radnja koja se nalazi u centru grada oblepljena je natpisom na kom piše bankrot. Vladimir Nićiforović, vlasnik ove kompanije za Blic Biznis kratko je prokomentarisao da je najveći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.