NavMenu

Film je i dalje "muški svet"

Izvor: Mondo Četvrtak, 13.03.2014. 15:51
Komentari
Podeli

Ovo je svet muškaraca, pevao je svojevremeno Džejms Braun.

Čak i u svetu iluzija, odnosno filma, primenljiva je ta Braunova "teza" ispevana u velikom hitu.

Prema najnovijem istraživanju, u 100 najpopularnijih američkih filmova u 2013. godini pojavljuje se tek 15% žena gledajući sve uloge!

Dodatno, u samo 29%svih posmatranih filmova glavne uloge tumače žene! Jednaki broj muških i ženskih uloga je u 13 procenata tih 100 filmova, a većina žena je mlađe od svojih muških kolega.

- U poslednjih 10 godina nema velikih promena što se tiče povećanja broja ženskih uloga u odnosu na muške - kaže Marta Lozen i Univerziteta San Dijego, koja se bavila ovim istraživanjem.

Istraživanje je pokazalo i da muškarci imaju mnogo više izgovorenog teksta od žena (odnos je 60 prema 40%).

Prošlog novembra u Švedskoj je napravljeno istraživanje o tome koliko žene u filmovima govore ili vode dijalog o bilo čemu drugom osim o odnosu sa muškarcima.

Na testu su "pali": "Pulp Fiction" (Petparačke priče), "The Social Network" (Društvena mreža), "The Lord of the Rings trilogy" (Gospodar prstenova) i "Star Wars" (Ratovi zvezda). "Položio" je samo "Hari Poter".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.