NavMenu

Šampioni AmCham-a - Novi edukativni program za mlade menadžere

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.03.2014. 08:39
Komentari
Podeli

Američka privredna komora (AmCham) pokrenula je krajem februara novi godišnji edukativni program pod nazivom "AmChamps - Young Leaders in Change" koji treba da kroz pružanje praktičnih znanja i veština neophodnih za moderno poslovanje omogući perspektivnim studentima i mladim menadžerima da postanu lideri uspešne privrede Srbije.

Program je odgovor na prepoznavanje obrazovanja kao jednog od ključnih stubova AmCham-a ali i deo odgovornosti da se doda vrednost dosadašnjim veoma uspešnim obrazovnim programima (AmCham Academy, Soft Skills for Tough Leaders, Kadar da budem Kadar i Meetthe Business First Hand).

Program je osmišljen u cilju modernizacije obrazovnog procesa u odnosu na postojeće univerzitetske programe, putem primene novih metoda i tehnika prenošenja znanja i praktičnih iskustava. Krajnji cilj je kreiranje modela za održivo unapređenje visokoškolskog obrazovanja pre svega u domenu poslovnih veština. Program traje skoro 12 meseci a najbolji polaznici će biti nagrađeni – tromesečnom praksom u jednoj od vodećih kompanija članica AmChama i MBA studijama na "Cotrugli Business School".

Kroz pružanje praktičnih znanja i veština neophodnih za poslovanje u modernom okruženju, ovaj edukativni program teži podsticanju profesionalnog napretka mladih ljudi i stvaranju samosvesnih i odgovornih mladih lidera. Tokom programa, učesnici će uz podsticanje "outofthebox" kreativnog razmišljanja dobiti priliku da osnaže svoje liderske i organizacione sposobnosti, unaprede veštine rada u timu, kao i da steknu znanja o razvoju poslovne strategije i preduzetništva.

Otvaranju programa u hotelu "Metropol", prisustvovali su partneri i prijatelji projekta, članovi AmCham-a, kao i brojni mediji, ali je glavna pažnja bila posvećena prvoj generaciji polaznika - perspektivnim studentima i mladim menadžerima članica kompanija AmCham-a.

Maja Piščević, izvršna direktorka AmCham-a poželela je dobrodošlicu učesnicima i poručila im da su se svojim dosadašnjim uspesima već dokazali kao šampioni. Ona ih je ohrabrila da svoju energiju i ideje usmere ka unapređenju ovog programa, kako bi na kraju čitavog procesa svi zajedno bili ponosni na iskustvo koje su stekli.

Željko Tomić, direktor kompanije "OSA računarski inženjering", izrazio je veliko zadovoljstvo time što njegova kompanija kao generalni partner projekta učestvuje u razvoju mladih ljudi, njihovog potencijala, i stvaranju nove generacije odgovornih i uspešnih lidera.

Istog dana, studenti i menadžeri su imali priliku da prođu kroz proces speeddating-a, gde su na osnovu trominutnih razgovora učesnici stekli prve utiske o svojim kolegama, na osnovu toga ih ocenili i na osnovu analize ocena napravljeni su optimalni parovi.Program otvaranja je okončan proglašavanjem 20 parova u formi student (mentee) – menadžer (mentor). Uzbudjenje, pozitivna energija i velika očekivanja su najbolji opis toga dinamičnog skupa.

Mentorski rad – podrška ka uspehu

Prva radionica u programu AmChampsbila je o značaju mentorstva pod nazivom "Pronađi svog para".

Ivona Simić, HR menadžer kompanije "I&F McCann", ohrabrila je učesnike da neprekidno istražuju svoje neslućene potencijale.

- Mentorstvo ne uključuje skraćivanje krila, već naprotiv, treba da pustimo osobu da uzme onoliko zamaha koliko treba i može, i da joj u tome damo podršku - rekla je Ivona.

Kao dve najvažnije osobine za uspešnu komunikaciju i mentorski rad, Ivona je navela sposobnost refleksije i storytelling-a. "Ono što je jako važno za mentoring je da pronadjemo taj dodatni kapacitet da se bavimo refleksijom - da stičemo znanje razmišljajući o trenutnim, budućim ili prethodnim iskustvima", rekla je Ivona i istakla da je ta vrsta sinergije najefikasniji način da se prebrode izazovi timskog rada i oproban recept za dostizanje najboljih rezultata.

- Priče su u svemu - ukoliko dobro gledamo, preispitujemo se i koristimo potencijal koji imamo - zaključila je Ivona Simić i ohrabrila učesnike da u onome što rade i u svemu što ih okružuje, uvek pronalaze inspiraciju za nove priče.

Korporativne komunikacije– Interakcija identiteta i imidža

AmChamps polaznici su do sada osim radionice o mentorskom radu imali priliku da bliže upoznaju i svet korporativnih komunikacija, na radionicama koje su vodili Sanja Milaković Kolundžija, "Executive Group" i Bora Miljanović, "Represent System".

Govoreći o njihovom značaju u savremenom poslovnom svetu, Bora Miljanović je komunikacije objasnio kaoproces prevođenja identiteta u imidž i reputaciju i istakao važnost kontinuiranog usavršavanja u ovoj oblasti.

- Morate da težite neprestanom otkrivanju novih kanala komunikacija i da ovladavate novim trendovima u toj sferi. Nema uspešnog menadžera bez uspešnog komunikatora - rekao je Miljanović.

Sanja Milaković je istakla integrisanost i inovativnost kao ključne reči u oblasti komunikacija. Ona je navođenjem postojećih primera PR kampanja učesnicima demonstrirala načine na koje različiti kanali komunikacija mogu dovesti do uspešnog pozicioniranja kompanije, ali je navela i slučajeve kada je izostanak integrisane i interne komunikacije doveo do neuspeha kampanje i ugrozio reputaciju kompanije.

Učesnici su kroz praktičan zadatak dobili priliku da sami iskuse proces strateškog planiranja komunikacije, i osmisle kampanju za lansiranje električnog modela automobila u Srbiji, kroz analizu prilika i rizika, definisanje ciljnih grupa, postavljanje ciljeva, i ključnih poruka kampanje.

Program se nastavlja u martu predavanjima o etici poslovanja i liderstvu a polaznici će posetom medijskoj kući iz prve ruke dobiti informacije o tome kako funkcionišu mediji i kako to znanje mogu da iskoriste u razvoju svojih liderskih potencijala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.