NavMenu

Srpske kompanije na Poslovnom forumu u Jermeniji

Izvor: eKapija Utorak, 11.03.2014. 15:12
Komentari
Podeli

Prvi Jermensko – srpski biznis forum, koji traje od 10. do 14. marta u Jerevanu, otvara mogućnosti za unapređenje privrednih odnosa Srbije i Jermenije. Najveća perspektiva za saradnju u poljoprivredi, vodoprivredi, hemijskoj i petrohemijskoj industriji, farmaciji, turizmu, prenosi sajt PKS.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, koji predvodi državno-privrednu delegaciju Srbije, na prvom Jermensko-srpskom biznis forumu izrazio je očekivanje da će poslovni kontakti koji budu uspostavljeni dati podsticaj ekonomskoj saradnji i jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje. Mrkić je ukazao da nivo ekonomske saradnje i trgovinske razmene ne odgovaraju potencijalu i potrebama privreda dveju država i da Srbija ima interes za povećanje trgovinske razmene sa Jermenijom.

- Cilj nam je da unapredimo ekonomsku saradnju i to putem joint ventures kompanija i zajedničkog učešća na trećim tržištima - poručio je Mrkić.

Potpredsednik PKS Zdravko Jelušić, koji u Jermeniji predvodi privredni deo delegacije, obraćajući se učesnicima foruma, ukazao je da ovi prvi poslovni susreti privrednika dve zemlje otvaraju mogućnosti unapređenja privrednih i institucionalnih odnosa dve zemlje.

- Podršku našim privredničkim nastojanjima, pružiće i ministri spoljnih poslova dve zemlje i predstavnici vlada Srbije i Jermenije - ukazao je Jelušić.

Ulazak Jermenije u članstvo Carinske unije Rusije Belorusije i Kazahstana, 1. januara 2015. godine, nameće potrebu usaglašavanja bilateralnog trgovinskog sporazuma između Srbije i Jeremenije, rekao je Jelušić. On je istakao prednosti bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa državama članicama Carinskog saveza Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana. Sporazumi omogućuju bescarinski nastup i cenovnu konkurentnost proizvoda srpskog porekla na tržištu od 170 miliona potrošača. Mnoge evropske kompanije, tražeći put do perspektivnog tržišta Rusije prenose proizvodnju u Srbiju, da bi stekle uslove za bescarinski tretman prilikom izvoza.

Prema njegovim rečima, postoji veliki prostor za unapređenje bilateralnih trgovinskih odnosa Srbije i Jermenije, koje karakteriše nizak obim razmene, mala paleta proizvoda, odsustvo viših oblika saradnje i nedovoljno razvijena institucionalna saradnja.

Ministar privrede Republike Jermenije Vagram Avenesjan na Poslovnom forumu privrednika istakao je značaj organizovanja prvih poslovnih susreta poslovnih krugova dve zemlje.

Na Biznis forumu učestvuju predstavnici srpskih kompanija u oblasti prehrambene industrije, energetike, građevinarstva i usluga, među kojima su "Bomex holding" Beograd, "Energosistem" Novi Sad, "Zlatiborac" Čajetina, "Aleva" Novi Kneževac, "Flory" Kruševac, "S Biom" Loznica i drugi.

Forum i bilateralne susrete privrednika i i posete jermenskim kompanijama organizovali su Privredna komora Srbije, Jermenska razvojna agencija, Trgovinsko-industrijska komora Jermenije i srpski konzulat u Jermeniji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.