NavMenu

(Evropa) Mala crna haljina - za sva vremena

Izvor: EVROPA Utorak, 16.01.2007. 08:46
Komentari
Podeli

Kada je Koko Šanel dizajnirala svoju malu crnu haljinu davne 1926. godine, Vog je predvideo da će ona postati neka vrsta uniforme za žene sa stilom.

Koko je verovala da moda mora pre svega da bude funkcionalna, pa je napravila haljinu u boji koja će svakom odgovarati i na kojoj se neće primećivati fleke.

I zaista, 80 godina kasnije, mala crna haljina je opšte mesto istorije modernog kostima.

Ono što je bela košulja u muškom ormanu, to bi u ženskom mogla biti upravo crna haljinica. Smatra se da svaka žena mora da ima bar jednu.

Nema komada odeće koji je toliko primenljiv u gotovo svakoj situaciji. Ona je istovremeno i poslovni šik i oskarovski standard.

Trik je u detaljima. Uz visoke potpetice, dijamante i rukavice možete na crveni tepih.

S odgovarajućim sakoom ista haljina je savršena i u poslovnom okruženju. Ovaj crni detalj je često izbor onih koji ne vole eksperimente. Šanse da se s njom pogreši su minimalne.

Boris Nikolić, modni dizajner i stilista TV B92, tvrdi da bez sumnje suština njenog šarma leži u samoj boji.

– Čovek od stila Kristijan Dior je pedesetih, u zlatno doba male crne haljine, rekao da crno možete nositi u bilo koje doba dana ili noći, bez obzira na godine ili priliku.

Crna stvara auru klasičnog i uzdržanog, beskompromisno elegantnog, nedodirljivog i misterioznog. I nemoguće zanemariti, crna vizuelno sužava!

NEZABORAVNA
Crna Živanšijeva haljina koju je Odri Hepbern nosila u filmu Doručak kod Tifanija prodata je ovog meseca na Kristijevoj aukciji uspomena iz sveta filma i televizije u Londonu, i to za 807.000 dolara.

Odri se pojavila u najkopiranijem parčetu garderobe u filmskoj istoriji, maloj crnoj haljini, na početku ovog filma.

Izašla je iz taksija i provirila kroz izlog Tifanija grickajući kroasan, koji je virio iz braon papirne kese, i svojom elegancijom i harizmom učinila da nijedno pojavljivanje na filmu, ni pre, a ni posle, ne ostavi ni približan utisak.

Nikolić podseća da ima nekoliko ključnih mesta vezanih za ovaj fenomen.

To su haljina Rite Hejvort dopunjena dugim rukavicama u Gildi iz 1954. godine; iste godine i Merilin Monro dok diže moral američkim trupama u Koreji u crnoj haljini na brtele;

Anita Ekberg dok se u njoj kupa u fontani u filmu Dolče Vita iz 1960; najkopiranija, a sada i na aukciji skupo prodata haljina Odri Hepbern kao Holi Golajtli u Doručku kod Tifanija (1961);

Elizabet Harli koja je gotovo napravila karijeru zahvaljujući legendarnoj Versaće crnoj haljini s prorezima i zlatnim zihernadlama (1994);

Vinona Rajder u maloj crnoj haljini na suđenju 2002. godine...

Nešto nama bliža referenca, tvrdi dizajner, bila bi mala crna haljina Biljane Srbljanović.

Kreatorka Ana Ljubinković smatra da je celokupna atmosfera filma Doručak kod Tifanija upečatljiva, a da je Odri u maloj crnoj haljini detalj kojeg se najčešće setimo. Ipak, ističe da sebe ne može da zamisli u klasičnoj crnoj haljinici.

– Možda bi svako u svom ormanu trebalo da ima Levi’s 501, ali se ne osećaju svi prijatno u farmerkama – kaže Ana, a na pitanje da li je tačno da, na primer, Šanel crna haljina pristaje samo ženama dečačke građe, odnosno mršavim s malim grudima, odgovora:

– Za malu crnu haljinu nije bitna građa, nego stav. Možda je takva haljina idealno rešenje za ženu punije građe, koja je zbog idealne slike Odri Hepbern u crnoj haljini nikada nije probala. Klasika i stereotip nisu isto.

Treba se otarasiti te idealne slike i dodati detalje po svom osećaju. Za mene bi to bio nekakav upečatljiv nakit, na primer gomila ogrlica s velikim privescima, mašna, cipele u jarkoj boji.

Ne može svako da iznese malu crnu haljinu u njenoj najklasičnijoj varijanti. Ali, tu su druge haljine raznih drugih boja i krojeva.

Poenta priče je da svako nađe svoju crnu haljinicu, makar to bile pantalone u zelenoj boji – ističe dobitnica Panten bjuti avord za najboljeg mladog kreatora 2006. godine.

ROĐENDAN
Ovog meseca Harper’s Bazar proslavlja 80 godina male crne haljine, a čast da je nosi i u njoj se slika pripala je prelepoj glumici Natali Portman.

Zanosna holivudska zvezda vratila je trenutak od pre četiri decenije, kada nas je Hepbernova ostavila bez daha. Lepota male crne haljine leži u njenom večnom sjaju i neprolaznosti.

Ona nikada nije izašla iz mode, što je pravo čudo, s obzirom na to da se moda iz sezone u sezonu menja.

Od dramatičnih tunika, preko izazovnih bebi-dolova do uznemirujućih vamp haljina, možete je zamisliti uz različite stilove, a i za razliku od drugih modernih komada garderobe, svako može da pronađe makar jednu koja će mu odgovarati.

Koliko puta smo samo čuli da svaka žena u svom ormaru prosto mora da ima jednu?

Još 1971. mala crna haljina je uvršćena, prema mišljenju dizajnera, među deset odevnih predmeta koje svaka žena mora da ima.

Najjednostavnija, često čak i najjeftinija, mela crna haljina će učiniti da žena izgleda klasično, šik i elegantno.

I za razliku od svih divnih, raznobojnih, blistavih malih haljina koje se mogu naći u prodavnicama, ona je za svaki dan u životu, ne samo za Novu godinu.

– Crne svilene haljine Borisa Nikolića idealna su varijanta za doček Nove godine. One su čak i najbolji kandidati za titulu moderne male crne haljine.

A ako se u odevnoj kombinaciji osećate posebno, zašto je ne biste nosili i u svakodnevnoj varijanti – pita Ana Ljubinković.

SEKSEPILNA
Jedna od naših najpoznatijih manekenki Ivana Stanković, koja je imala priliku da se na modnoj pisti prošeta u velikom broju različitih haljina, među njima i malih crnih, kaže da je ovakav komad odeće uvek dobitna kombinacija.

– Imam omiljenu crnu haljinu Roberta Kavalija. Jednostavna je, s golim leđima, od vrata pa do struka.

Veoma je seksepilna – ističe manekenka koja smatra da je crna boja svečana i dodaje da, iako tu boju ne voli, često završi u njoj zato što na taj način ne može da pogreši.

Najbolja stvar kod male crne haljine je da ne privlači pažnju upadljivošću, već elegancijom i sofisticiranošću, i uvek izgleda novo i drugačije.

Gabrielle Bonheur Chanel, nazvana od milja Koko, pre 80 godina uspela je da pronađe odgovor na večno žensko pitanje: A šta da obučem?

Mala crna haljina iz 1926. godine uspela je već tada da ostavi iza sebe sve one komplikovane haljine, koje su samo zbog lepote godinama zadavale ženama glavobolju.

Zbog velikog i neverovatnog uspeha 20-ih godina 20. veka, dobila je nadimak ford među haljinama, pri čemu je oboje značilo visok kvalitet.

Sve do tada crna boja je bila sinonim zla, negativnosti i tugovanja.

Za mnoge tada nezamisliva kombinacija postala je pravilo za velike modne magove, pa svih ovih godina nije bilo više ili manje priznate modne kuće koja u barem jednoj sezoni nije lansirala i malu crnu haljinu.

Ana Pendić, voditeljka :

Hitno rešenje za sve situacije
– Mala crna haljina je klasik i kao takva postojaće uvek, kao i klasici u slikarstvu i muzici. Svaka žena bi trebalo da ima barem jednu, kao hitno rešenje za situacije kada treba na brzinu da se spremi.

Ona je idealno rešenja za sve situacije, moderno i šik. Mogućnosti su neizmerne, sa i bez bretela, s rukavima, različitih dužina...

U svakom slučaju, dovoljno je mogućnosti da prikriju sve vaše mane, a istaknu vrline.

Kod male crne haljine je najbolje upravo to što uz pomoć raznih asesoara možete potpuno promeniti njen izgled, tako da ona svaki put izgleda potpuno drugačije.

Mislim na kaiševe, broševe, marame, ogrlice, narukvice, kao i uz kombinovanje s drugim delovima garderobe, mala crna haljina može izgledati i kežual i poslovno i vrlo elegantno za veče.

Mislim da je Armani neprevaziđen što se tiče odela i elegantnih večernjih haljina, pa tako i male crne.

Dragana Ćosić, novinar :

Još tragam za savršenom
– Mala crna haljina je univerzalni komad garderobe. Može da prođe i kao dnevna kombinacija, i kao večernja toaleta.

Nova godina je savršena prilika za nju. Naravno, sve zavisi i od sitnih detalja koji mogu da se uklope uz haljinu.

Neophodno je da svaka žena u svom ormanu poseduje bar jednu crnu haljinu koja daje notu večnosti.

U svom ormanu imam pet-šest takvih haljina i rado ih nosim u svim prilikama, ali, naravno, pažljivo ih uklopim s nekim detaljem. Jednu haljinu imam već šest godina i još je rado nosim.

Uvek se dobro osećam kada nosim crnu haljinu. Treba ih samo hrabro nositi. Svakome stoji, bez obzira na građu jer crna boja sužava.

Ivana Jordan, pevačica :

U njoj se osećam vrlo ženstveno
– Haljine su kao pesme – neke zasene ljude svojim blještavilom, ali vrlo brzo se zaborave, a druge se lagano prikradu ispod kože i ostaju i traju dugo.

Možda se ljudi umore od sezonskih trendova, pa se uvek vraćaju na malu crnu haljinu, koja je višenamenska, praktična, ženstvena i elegantna i nudi razne kombinatorike i tako ih nikad ne izneveri.

Svaka žena bi trebalo da ima makar jednu, jer ona sigurno obezbeđuje spokojnost u slučaju da niste smislili ništa dovoljno zanimljivo i lepo što biste obukli za određenu priliku.

Lično, crnu haljinu uglavnom vidim kao večernju toaletu, ali ne isključujem ni dnevnu varijantu.

Dok ih nosim osećam se vrlo ženstveno i elegantno. Još nemam svoju omiljenu crnu haljinu.

Da sam našla savršenu haljinu, takva bi govorila sve jezike i imala bi čarobni štapić.

Kada bi haljina ispunjavala navedene uslove, bila bi neprocenjiva. To znači da ne bi imala cenu i morala bi da se zasluži.

Volim da trošim novac na odeću, naročito na haljine. Mislim da sam još u potrazi za savršenom haljinom.

poziv na pretplatu na nedeljnik

na www.evropanedeljnik.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.