NavMenu

CASH BACK IMO: Privrednicima potreban reciprocitet za povraćaj PDV-a

Izvor: Tanjug Subota, 08.03.2014. 15:32
Komentari
Podeli

Srpski privrednici godišnje gube dosta novca, jer država nije uspostavila reciprocitet u vraćanju PDV-a sa pojedinim zemljama EU i Turskom, izjavio je danas Tanjugu direktor preduzeća "Cash back IMO" iz Beograda Mirko Vincetić.

Uspostavom uzajamnosti između Srbije sa Nemačkom, zatim Hrvatskom, Slovenijom, Italijom, Švajcarkom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom, Bugarskom, Poljskom i Grčkom, domaći privrednici bi mogli godišnje da uštede 100 miliona evra, rekao je Vincetić, čija je firma ovlašćeni zastupnik švajcarske firme "Cash Back", za usluge vraćanja PDV-a.

- Uspostava uzajamnosti (u vraćanju PDV-a) između Srbije i Turske doneće benefit za srpski budžet od 40 miliona evra godišnje - dodao je Vincetić.

On je istakao da je ta cifra izračunata po međunarodnoj metodologiji.

U Beloj knjizi saveta stranih investitora za 2013. godinu jedna od preporuka za Vladu Srbije je da se uspostavi uzajamnost sa svim državama Evrope koje, takođe, traže uzajamnost, rekao je Vincetić.

On je naglasio da je ta tema izuzetno važna za srpske privrednike, a sa druge strane je u Srbiji potpuno nepoznata.

- Da bi se uspostavila uzajamnost nije potrebno u Srbiji doneti nijedan novi zakon niti bilo kakav propis, dovoljno je pismo ministra finansija i dirktora Poreske upave, proslediti određenim državama i uspostavlja se uzajamnost - tvrdi Vincetić.

Sa Turskom je, prema njegovim rečima, već razmenjen prvi set pisama o uzajmanosti, ali pismo koje su nam vratili Turci stoji u Ministarstvu finansija već šest meseci i nikako da se vrati u Tursku i da se uspostavi uzajamnost.

On kaže da je problem u tome što se u Srbiji niko time ozbiljno ne bavi, kao i da skoro svi misle da je za to potrebo zaključivanje međudržavnih sporazuma, za koje je potrebna spora parlamentarna procedura.

Izmenjeni Zakon o PDV-u dozvoljava uspostavljanje uzajamnosti, a sve pomenute države insistiraju na reciprocitetu.

Sa druge strane, pravni osnov za povraćaj PDV-a iz država EU je Direktiva 13, koju bez ikakvih uslova primenjuju države EU kao što su Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Island, Luksemburg, Velika Britanija...

Vincetić je naglasio da postoji interes Srbije da uspostavi uzajamnost u povratu PDV-a sa Turskom, jer turski kamioni koji prolaze kroz Srbiju za sada ne mogu da vraćaju PDV za plaćeno gorivo i putarinu i zato zaobilaze našu zemlju i idu preko Bugarske i Rumunije Koridorom četiri.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.