NavMenu

"Telekom" akcionarima poklanja svoj deo

Izvor: Novosti Petak, 07.03.2014. 10:31
Komentari
Podeli

Do kraja ove godine vlasnici besplatnih akcija "Telekoma Srbija", kao i ostali akcionari, mogli bi da povećaju procenat svog vlasničkog udela u toj kući. Reč je o mogućem poništavanju vlasničkih akcija koje je "Telekom" otkupio od grčkog OTE-a.

- Do 1. januara 2015. godine je rok do kada udeo sopstvenih akcija mora, zakonski, da padne na maksimalno 10% - objašnjava Predrag Ćulibrk, generalni direktor "Telekoma Srbija".

- Imajući u vidu da je nemoguće naći kupca za 20% udela, koji neće imati upravljačka prava, a spreman je da plati bar 380 mil EUR koliko smo mi dali za njih, razmišljamo o tome da možda već do kraja ove godine, što je jedna od ideja, svih 20% sopstvenih akcija poništimo. Time bi se uvećala vrednost udela ostalih akcionara, pa bi država imala 72% vlasništva u "Telekomu Srbija", a 28% ostali - kaže Ćulibrk.

Trenutna struktura vlasništva u srpskom "Telekomu" izgleda ovako: država ima 58% akcija, građani i sadašnji i bivši zaposleni ove kompanije 22%, dok samom "Telekomu" pripada pomenutih 20 procenata. Zakon o privrednim društvima obavezuje akcionarsko društvo da mora da otuđi sve iznad 10% akcija u roku od tri godine od momenta sticanja.

Ako se poništi ova petina akcija, postojećim akcionarima se povećava procenat udela, ali ne i vrednost akcija.

- Ukoliko se akcije ponište, smanjiće se kapital kompanije pa će akcionari ostati na istom: imaće veće procentualno vlasništvo od kompanije koja ima manji kapital. Sa aspekta poslovanja, mnogo je bolje da se ove vlasničke akcije prodaju, jer bi kompanija imala likvidnih sredstava za razvojne planove - objašnjava Nenad Gujaničić, direktor odeljenja za poslovni razvoj "Wise brokera".

U slučaju kada kompanija koja je vlasnik akcija sopstvenog preduzeća odluči da ih proda, važi pravilo preče kupovine. U ovom slučaju, ako bi našao kupca za svojih 20% akcija, "Telekom" ne bi smeo da mu ih proda, ukoliko ih prvo ne ponudi postojećim akcionarima. To bi, praktično, značilo da bi ponudu trebalo poslati osim na adresu Vlade Srbije kao većinskog vlasnika, i na još pet miliona adresa, koliko ima malih akcionara...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.