Izvor: eKapija | Sreda, 05.03.2014.| 18:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fruška gora i Gornje Podunavlje na putu za održivi turizam

(Foto: Boris Erg)

Nacionalni park Fruška gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje prvi su parkovi u Srbiji koji su predali nominaciju za Evropski sertifikat za održivi turizam.

Tokom ove godine Europark Federacija poslaće revizore koji će proveriti nominacije ova dva parka i stanje na terenu, te u skladu sa tim dodeliti ovim parkovima taj u svetu vrlo značajan turistički sertifikat.

WWF-Svetski fond za prirodu je u okviru projekta "Parkovi Dinarskog luka" učlanio 16 parkova u regionu u Europark Federaciju, i time su parkovi podstaknuti da se nominuju za sertifikat za održivi turizam.

- Ove nominacije potvrda su kvaliteta srpskih parkova i nadamo se da će se Fruškoj gori i Gornjem Podunavlju pridružiti i još neki parkovi - izjavila je Duška Dimović, direktor WWF programa u Srbiji.

Nominacija Nacionalnog parka Fruška gora izuzetno je važna i za zaštitu životne sredine budući da je park istorijski vezan za šumarstvo.

- Sertifikat je preko potreban alat za razvoj turizma, odnosno uvezivanje svih aktera u turističkoj ponudi Nacionalnog parka koja je bogata, ali ne postoji koordinacija - naveo je Goran Matić, stručni voditelj u NP Fruška Gora.

On je objasnio da sertifikat predstavlja definisane korake i aktivnosti koje će pre svega koristiti upravljaču da turizam razvija na održiv način i olakša međusobnu komunikaciju.

Uz dva srpska parka, nominaciju za Evropski sertifikat za održivi turizam predali su parkovi prirode Lonjsko polje i Medvednica iz Hrvatske, te Nacionalni park Una iz Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz WWF-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.