NavMenu

Hrabra odluka u teškoj poslovnoj klimi - Kako mlade preduzetnice pokreću posao u Srbiji?

Izvor: eKapija Utorak, 04.03.2014. 15:41
Komentari
Podeli

Prosečna srpska preduzetnica ima skoro 42 godine i završenu srednju školu, a otvaranje sopstvene firme bio jedini način da ona i njena porodica prežive, jer je ostala bez posla. No, uprkos tome što je u celom regionu značajan broj onih koje pokreću posao iz nužde, u Srbiji ima veoma mladih žena koje su hrabro zakoračile u preuzetničke vode baš zato što su tako htele.

Jedna od njih je Katarina Popović, koja je posle decenije rada u advertajzingu u 31. godini pokrenula prvi studio - Digibauk.com koji se bavi digitalnim komunikacijama, a zatim i startap "DataMaid". "DataMaid" omogućava kreiranje i čuvanje multimedijalnih beleški u cloud-u, njihovo jednostavno organizovanje, kao i objavljivanje na blogu ili društvenim mrežama.

- Ideja je nastala na jednom od kreativnih festivala. Puno sadržaja nastaje u trenutku inspiracije - kada taj trenutak prođe, sve te fotke, beleške i video zapisi su zabeleženi na raznim mestima i izgubili su vezu sa samim događajem. Onda dođe trenutak da od toga napravite prezentaciju, tekst ili da šerujete "sažetak" sa prijateljima i shvatite da treba da potrošite još nekoliko sati da sve nađete, sortirate i uobličite, a to vam se baš i ne radi. Zapitali smo se - zašto ne bismo napravili softver koji vam pomaže tako što odradi za tebe ceo "dosadan" posao slaganja i organizacije.

Prema rečima naše sagovornice, "DataMaid" ne dozvoljava sadržaju da se rasprši po društvenim mrežama ili tavori u galeriji telefona. Sve što napravite u vezi sa jednim događajem, ostaje na jednom tajmlajnu. Samim tim i inspiracija ostaje "živa" i celo iskustvo možete da šerujete jednim linkom. To je neviđena ušteda vremena, a i ljudima je multimedijalni format zanimljiviji od samog teksta i slika.

"DataMaid" je pokrenut na Startap Akademiji (i izglasan za najboljeg polaznika na Startup Standup događaju u aprilu 2013), a svoju prvu seed investiciju dobio je od bugarskog akceleratora "Eleven", u zamenu za udeo u kompaniji.

- "Eleven" investitore smo upoznali na Startap Akademiji i odmah smo se "prepoznali". StartapStandap je bio sjajna odskočna daska - predstavljanje pred nekoliko investitora, osim "Elevena", tu je bio i "SeedCamp". Nakon izrade prototipa i prezentacije, tim (Igor - dizajner, Goran - developer i ja) je u Sofiji prezentovao i ušli smo u njihovu 4. genaraciju startapova. U Sofiji smo bili 3 meseca gde smo razvijali proizvod i upoznavali neke sjajne ljude. Izgleda da nam startap događaji dobro idu, jer smo dobili nagradu za najbolji pitch i u okviru "How To Web"-a u Bukureštu, u novembru 2013 – objašnjava Popović i dodaje da sada imaju kancelariju u Beogradu, gde nastavljaju da rade kako bi u aprilu, maju otvorili servis za sve korisnike.

Na pitanje da li mladim ženama lakše ili teže nego muškarcima da se upuste u preduzetništvo u Srbiji, sagovornica našeg portala odgovara:

- Skoro sam pročitala jedan dobar komentar - u ovom poslu ne postoje žene i muškarci, već samo osnivači. Mislim da je pokrenuti nešto svoje dosta hrabra odluka i bolje uspeva u zajednicama koje gaje preduzetnički duh. Naše društveno stanje nije baš zeleni gaj za preduzetnike, jer te prečesto sreću komentari tipa: "Vidi kakva je situacija, bolje ćuti i radi tu gde si sad" i tome slično. Moje iskustvo bilo je da sam imala osećaj kako je došao trenutak da sama nešto napravim posle advertajzinga i rada u agencijama.

Kako kaže, poslovna klima u Srbiji je podjednako loša i za žene i za muškarce, jer ovo nije država u kojoj se o preduzetništvu uči od najranijeg doba, niti okolina i kojoj biznis lako uspeva.

- Ono što treba da se promeni je da se na nivou države uspostavi podrška za preduzetnike, posebno IT preduzetnike, da se pojednostavi papirologija i postave kompetitivni uslovi. Tako će preduzetniku biti zanimljivo da ostane i gradi karijeru u Srbiji.

Srećna okolnost je da je IT zajednica ovde dosta jaka i da se u toj mikroklimi čovek oseća nekako prirodno kada pokreće svoju priču. Uvek imate s kim da podelite uspehe i padove, da dobije i da savet, zaključuje Katarina Popović.

Žene treba da uče od muškaraca

U prvoj godini osnivanja magazina "Wannabe Magazine" sa Nađom Jokanović, Nina Milović je bila puna entuzijazma i euforije i, kako kaže, nije mnogo razmišljala o svojoj poziciji koju ima kao ženski preduzetnik.

- Vremenom, kako se ceo projekat razvijao, tako sam počela da se susrećem sa mnogim situacijama koje su dovodile u pitanje to što sam žensko, mada i to što sam mlada za poslodavca i direktora. Moram da priznam da se nikada nisam plašila potcenjivačkog stava i predrasuda drugih, jer sve to je na neki način izazov koji može i da motiviše – ističe Milović.

Nina MilovićNina Milović

I tokom trudnoće i ubrzo nakon porođaja je radila, jer kao privatnik nema taj luksuz da se potpuno isključi i ne radi.

- Meni rad i tokom trudnoće i sada nakon šešt meseci jako prija. Sada sam majka, supruga i poslodavac i od mene se očekuje da u svemu tome budem odlična – kaže naša sagovornica i dodaje da žene nemaju tu opciju da budu manje prisutne u vaspitanju deteta, takođe nemaju opciju da ne vode domaćinstvo i da budu u većem delu dana posvećene samo poslu, zato što im to nije u prirodi i njihovoj suštini, a i to se tradicionalno podrazumeva, samim tim što su žene.

Milović smatra da žene nemaju dovoljno svesti o preduzetništvu. Prema njenim rečima, vrhunac ideje o bilo kakvom preduzetničkom poduhvatu je za mnoge od njih otvaranje nekog salona koji pruža usluge ili maloprodajnog objekta, a pitanje je iz kojih pobuda u takve projekte ulaze.

- Žene mnogo kalkulišu kada je posao u pitanju. Nisu spremne da zbog ideje i ambicije "žrtvuju" onaj drugi deo života, pogotovo da ugrožavaju svoj status supruge i majke, naravno čast izuzecima. Stoga, kakve su nam žene, takva nam je i ženska preduzetnička klima u zemlji. Naravno da postoje pokušaji raznih organizacija da edukuju i podrže žene preduzetnike, ali to je sve nekako neprimetno. Da li država radi nešto po tom pitanju, daje neka bespovratna sredstva, ne znam i ne zanima me, jer konkurisanje za bilo kakvu pomoć od države je administrativna "noćna mora" i bačeno vreme. Jedino rešenje koje žene imaju jeste da se udruže i međusobno pomažu. Niko ne može bolje da razume ženu preduzetnicu nego sama žena preduzetnica.

Podrška porodice najbitnija

Svetlana Mojić, direktorka komapnije "Salt&Water" iz Novog Sada, osnovala je firmu za uređenje jahti u avgustu 2011. godine. Oko 95% poslova usmereno je na inostrano tržište i to Italiju, Crnu Goru, Španiju, Englesku, Francusku, Nemačku, SAD, Kanadu, Maleziju i Norvešku, a najprimećeniji projekat koji je kod nas radila ova firma je projekat plutajućeg hotela na Zvorničkom jezeru.

Budući izgled plutajućeg hotelaBudući izgled plutajućeg hotela

Pošto je iz preduzetničke porodice, pomoć roditelja joj je bila dragocena, mada zbog specifičnosti firme, sagovornica "eKapije" ističe da je morala sama da nauči mnoge stvari.

- Meni je definitivno najviše pomogla porodica, jer je verovala u mene i moje ideje. Smatram da je izuzetno bitno dobiti podršku najbližih, jer se nažalost u Srbiji umesto saveta kako da se nešto uradi najčečće dobijaju oni - da se ništa ne započinje. I to uz niz primera i razloga zasto će ideja potpuno propasti i zasto je nemoguća.

- Osim toga, prošle godine dobila sam izuzetnu podršku od Udruženja poslovnih žena Srbije, koje mi je omogućila učestvovanje na nekoliko seminara za usavršavanje. Takođe, Biljana Jovanović, vlasnica modne kuce "Luna", mnogo puta mi je nesebično pomogla.

Kako kaže Mojić, svi mladi preduzetnici se susreću sa istim teškoćama.

- Pre svega to je neuređeni sistem, teško dolaženje do informacija koje dovodi do toga da mnogi izgube dragoceno vreme u rešavanju i najbanalnijih stvari, pa čak i da odustanu. Ne postoji utvrđeni sistem kojim država prepoznaje i pomaže početnike u biznisu, pri tom ne mislim na novčanu pomoć, vec na edukaciju, obuke, informacije itd.

Kako su nam rekli u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, tokom 2013. godine, po javnom pozivu NSZ nezaposlenim licima za dodelu subvencije za samozapošljavanje, subvenciju je dobilo 1.681 lice, među kojima je 746 žena, što je 44,38%.

- Napominjemo da je učešće žena u korišćenju navedene subvecije ujednačeno, i u periodu od 2008. godine pa do danas je uvek iznad 40% - rekli su u NZS.

Iskustva mladih žena preduzetnica su različita, ali sagovornice našeg portala su saglasne da je upuštanje u preduzetničke vode u Srbiji - hrabra odluka.

Irina Milošević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Finansije

Kako da onlajn proverite radni staž i visinu buduće penzije?

Građani Srbije koji žele da dobiju informacije o stažu osiguranja ili da dobiju okvirnu projekciju visine buduće penzije, moći će to da učine preko elektronskog servisa PIO fonda. Međutim, za korišćenje elektronskih servisa "Moj staž i moja penzija" i "e-Kalkulator" neophodno je imati eID broj građana. Za osiguranike koji nemaju eID građana, na sajtu Fonda PIO dostupan je elektronski servis "Uvid u podatke matične evidencije", za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.