NavMenu

Južni tok stao - Ko će šta da plati?

Izvor: Tanjug Utorak, 04.03.2014. 16:07
Komentari
Podeli

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da realizaciju projekta Južni tok u Srbiji trenutno "koči" problem sa obezbeđivanjem državnih garancija i založio se da se taj problem što pre reši.

- Postoji problem sa Južnim tokom koji nije političke prirode, već kako ćemo sada da garantujemo za srpski deo Južnog toka, odnosno da se obezbede državne garanije da bi se napravio - kazao je Dačić na Kopaonik biznis forumu.

Prema njegovim rečima, dogovor je da Rusi finansiraju izgradnju, a da Srbija plaća svoj deo iz prihoda, odnosno iz naplate taksi za prolaz gasa kada sve bude u funkciji.

- Taj konkretan problem već dva, tri meseca se odlaže i ne može da se omogući u organizacionom smislu da počne polako raspisivanje tendera za izvođača radova i početka izgradnje - kazao je on.

On je u izjavi novinarima u pauzi među panelima precizirao da je vrednost radova blizu dve milijarde evra, a da srpski deo iznosi 49%.

- Međutim, nisu potrebne garancije za sve to, ali smo razgovarali o garancijama koje su neophodne za osnivački ulog za to zajedničko preduzeće i uopšte o garancijama kako će Rusija sada biti sigurna da će Srbija to vraćati - naveo je Dačić.

U dogovoru sa ruskim partnerima, kako je kazao, rešeno je da to ipak ne budu državne garancije, već da to Rusija obezbedi, a da Srbija kasnije plaća iz prihoda od taksi za prolaz gasa preko naše teritorije.

- To već traje nekoliko meseci i to pitanje moramo da završimo što pre - kazao je on.

Na pitanje da li proces usporava situacija u Ukrajini, on je rekao da ne usporava, već da je problem i to što je Skupština Srbije raspuštena zbog izbora, čime je odloženo donošenje nekih zakona.

- Nadam se da ćemo naći rešenje da sve ide normalnim tokom, Aleksandar Vučić i ja razgovarali smo sa ruskim partnerima i siguran sam da će sve biti u redu - naveo je premijer.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.