Izvor: Radio 021 | Utorak, 04.03.2014.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za bolju vodu u Vojvodini potrebno 5 mlrd EUR

U Vojvodini u narednih 10 godina treba uložiti više od 5 mlrd EUR u sanaciju zagađenih vodotokova i poboljšanje kvaliteta vode za piće, izjavio je pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

On je rekao da se, kao najugroženiji regioni, izdvajaju severni i srednji Banat, zapadna i delom južna Bačka.

Profesor Departmana Prirodno-matematičkog fakulteta za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Božo Dalmacija rekao je da je u vodi najugroženijih područja povišen sadržaj organskih materija, arsena, gvožđa, mangana, amonijaka. U regionima Bačke i Banata, većina stanovništva se snabdeva vodom za piće u kojoj je arsena i amonijaka ima iznad zakonski propisanih normi, rekao je Dalmacija.

Po njegovim rečima, oko 40% stanovništva na području Bačke, severnog i srednjeg Banata se snabdeva vodom koja sadrži više od 10 mikrograma arsena po litru vode, dok se u većini slučajeva koncentracija arsena kreće se od 50 do 100 mikrograma po litru.

- Ima i gradova, kao što su Zrenjanin i Temerin, gde se koncentracija arsena kreće od 150 do 250 mikrograma po litru. Tako i 70% vode za piće sadrži amonijak iznad zakonski propisanih normi. Osim toga, te podzemne vode karakteriše i visoka vrednost alkaliteta, sadržaja bora, natrijuma, gvožđa, mangana... - naveo je Dalmacija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.