Izvor: eKapija | Ponedeljak, 03.03.2014.| 16:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

U pripremi projekat sveobuhvatnog upravljanja otpadom u Beogradu - Realizacija investicije od 230 mil EUR putem javno-privatnog partnerstva

U Beogradu bi do kraja godine mogla da počne realizacija projekta sveobuhvatnog upravljanja otpadom, koji je vredan 230 mil EUR. S obzirom na to da Grad Beograd nema potreban novac, investicija će biti realizovna putem javno-privatnog partnerstva, saznaje "eKapija" u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Beograda.

- Sada završavamo tehničku dokumentaciju za kompletan sistem, a onda će Grad Beograd odlučiti u kom obliku će realizovati ovu investiciju. Moguće je da će "Gradska čistoća" tražiti privatnog partnera za ceo ovaj projekat ili samo za određene delove – izjavio je za "eKapiju" Filip Abramović, pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda.

Kako je rekao naš sagovornik, reč je o investiciji koja će obuhvatati izgradnju više postrojenja, izgradnju i sanaciju postojeće deponije, izgradnju nove sanitarne deponije, postrojenje za biloško-mehanički tretman otpada, postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije. Takođe, planirano je postrojenje za reciklažu građevinskog materijala, ulaganje u primarnu separaciju kao i izgradnju reciklažnih dvorišta u gradu i transfer stanica – naveo je Abramović.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Beograda procenjuju da bi ovaj projakt mogao da bude realizovan za 5-10 godina i ističu da neće dozvoliti izgradnju postrojenja koja će štetiti životnoj sredini.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda je na današnjem skupu "Upravljanje industrijskim otpadom u Republici Srbiji", koji su organizovali Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) i Privredna komora Srbije (PKS), predstavio dosadašnji rad i glavne probleme u upravljanju industrijski otpadom u prestonici.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.