NavMenu

Dobra vest za investitore - SIEPA opstaje, o politici subvencija će odlučivati nova Vlada (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.03.2014. 13:35
Komentari
Podeli
Danijela Fišakov i Vladimir MilenkovićDanijela Fišakov i Vladimir Milenković
Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) nastaviće da radi, ali će o politici podsticaja investitorima odlučivati nova Vlada, najavio je Vladimir Milenković, v.d. direktora SIEPA-a, na prvom ovogodišnjem skupu Slovenačkog poslovnog kluba.

Sastanku SPK koji je 27. februara organizovan u "IN hotelu" prisustvovao je veliki broj privrednika, koje je veoma interesovao budući način raspodele podsticaja.

- Do sada su postojale uredbe o ovome, koje su se obnavljale svake godine, a kako će sada biti znaćemo posle izbora – kazao je Milenković, te dodao kako veruje da će nov propis, u kojoj god formi bude bio, biti bolji nego do sada.

- Novi zakon ili uredba trebalo bi da bude više fer prema svim investitorima, jer će biti transparentniji, a cela oblast bolje definisana. Osim toga, biće u skladu sa evropskim standardima – kazao je Milenković.

SIEPA je do sada podržala 17 investicionih projekata slovenačkih kompanija, a ukupna podsticajna sredstava koja su dodeljena, iznose više od 20,63 mil EUR, dodao je v.d.direktora SIEPA-e. Kako je objasnio, u pitaju su projekti koji su obezbedili posao za više od 4.000 ljudi, a koji su vredni više od 110 mil EUR.

Ipak, Milenković je podsetio i da subvencije za zapošljavanje "nisu ključni faktor prilikom odluke investitora da li će u ulagati u Srbiji ili u nekoj drugoj zemlji u regionu, već da na to utiču različiti makroekonomski i mikroekonmski faktori, poput sirovinskih potencijala, razvijene ili nerazvijene infrastrukture, kvalitetnih kadrova itd".

Milenković je prisutne podsetio na najveće dosadašnje slovenačke investicije. Prema podacima SIEPA-e, prvo mesto ubedljivo zauzima "Mercator", a potom slede "Merkur", "Cimos livnica" Kikinda, NLB, "Impol Seval", "Credy banka", Marfin banka, "Gorenje", "Triglav" itd.

Prezentacija Ivane Bezarević (Foto: ekapija)Prezentacija Ivane Bezarević
V.d. direktora SIEPA-e pozvao je slovenačke privrednike da nastave sa investiranjem u našoj zemlji i rekao kako u budućnosti očekuje još mnogo više ulaganja. Prema podacima SIEPA-e, Slovenija je od 2000. godine uložila više od milijardu evra i ona se nalazi na osmom mestu kao zemlja investitor. Sa druge strane, investicije Srbije u Sloveniji nisu toliko razvijene, a najveće ulaganje ostvarila je kompanija "Nectar", koja je 2011. kupila slovenački "Fructal".

Slovenački ambasador u Beogradu, Franc But, složio se da je ekonomska saradnja dve zemlje veoma dobra, ali da svakako postoji još prostora za njeno unapređenje. On je istakao da je većina slovenačkih privrednika vrlo zadovoljna u Srbiji, a da se kao problemi javljaju birokratija i stanje u pravosuđu.

Slovenačko sprske investicione priče

Veliku pažnju na sastanju SPK izazvala je i prezentacija PR menadžerke "eKapije", Ivane Bezarević. Ona je predstavila slovenačko-srpske investicione priče, koje su čitaocima našeg portala bile najzanimljivije u 2013. godini.

Od "Gorenja" koje je u januaru počelo probnu proizvodnju u fabrici rashladnih uređaja u Valjevu, pa sve do decembrske priče o sve većem slovenačkom izvozu Srbiju, prisutni su imali priliku da se još jednom osvrnu na godinu za nama.

Sastanak je vodila predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Fišakov, a nakon izglaganja Bezarević i Milenkovića, okupljenje je pozdravio i Jovan Despotović iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Beogradu.

On je naglasio da je jedna od velikih šansi za nastup na trećim tržištima, kako za Sloveniju tako i za Srbiju, upravo građevinarstvo, te je pozvao firme iz ove oblasti da ponovo osvoje tržišta na kojima smo pre nekoliko decenija bili i više nego uspešni.

U našoj galeriji pogledajte kako je protekao prvi ovogodišnji sastanak SPK i kako su se privrednici i gosti družili nakon zvaničnog dela.
Fotogalerija
Slovenački poslovni klub, februar 2014.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Industrija

Bankrotirao popularni srpski brend

Popularni brend Ivica i Majica danas je na svojoj zvaničnoj stranici na fejsbuku objavio bankrot. Na svojim društvenima mrežama oni su podelili video u kojem su napisali da je došlo do kraja njihovog poslovanja. "Kraj jedne bajke" stoji u opisu ovog videa. Radnja koja se nalazi u centru grada oblepljena je natpisom na kom piše bankrot. Vladimir Nićiforović, vlasnik ove kompanije za Blic Biznis kratko je prokomentarisao da je najveći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.